مطالعه ی اثر چند حشره کش روی مراحل مختلف زیستی پسیل آسیائی مرکبات Kuwayama Diaphorina citri در شرایط مزرعه ای
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 214
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-6-2_006
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
چکیده یکی از بیماریهای خطرناک مرکبات، گرینینگ یا میوه سبز مرکبات می باشد که از برخی نقاط کشور گزارش شده است. از آنجایی که حشرهی ناقل این بیماری، پسیل آسیایی مرکبات با نام Diaphorina citri نیز در ایران حضور دارد و با توجه به مقاومت زیاد این حشره به ترکیبات حشره کش، بررسی آفت کشهای با نحوه عمل متفاوت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار شامل کلوتیانیدین (WG ۵۰) به نسبت ۳/۰ درهزار ، استامی پراید (WP ۲۰) به نسبت ۵/۰ در هزار، دیفلوبنزورون (۴۶ SC) به نسبت ۷۵/۰ در هزار، کلوفلوآزوران (EC ۵۰) به نسبت ۴/۰ در هزار، پایریپروکسی فن (۱۰ EC) به نسبت ۷۵/۰ در هزار و تیمار شاهد (آب) با سه تکرار انجام شد. نمونه برداری از درختان یک روز قبل از سمپاشی و سه روز و ۱۰ روز پس از سمپاشی انجام شد. برای نمونه برداری، از هر چهار جهت درخت چهار شاخه جوان ۱۰ سانتیمتری، انتخاب و برداشت شد. درصد کارایی با استفاده از فرمول هندرسون-تیلتون محاسبه گردید. بنابر نتایج میانگین دو سال روی حشرات کامل در ده روز پس از سمپاشی، بالاترین و پایین ترین درصد کارایی را حشره کش های کلوتیانیدین و پایریپروکسی فن به ترتیب با ۸۹/۸۹ و ۳۴/۲۷ درصد نشان دادند. نتایج پس از ۱۰ روز درصد کارایی روی پوره ها در تیمارهای کلوتیانیدین، استامی پراید، دیفلوبنزورون، کلوفلوآزوران، پایریپروکسی فن بترتیب ۱۸/۸۳، ۹۴/۷۷، ۰۸/۸۴، ۳۲/۷۴ و ۳۳/۶۳ درصد بر آورد گردیدند. حشرهکشهای دیفلوبنزرون و پایری پروکسی فن روی حشرات کامل اثر کمتری در مقایسه با پورهها داشتند. بطور کلی همه حشرهکشها بجز پایریپروکسی فن برای کنترل پسیل مرکبات می توانند توصیه شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
غلامرضا گلمحمدی
دانشیار بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. تهران، ایران.
مهدی ناصری
مربی پژوهشی بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان. ایران.
علی اکبر کیهانیان
دانشیار بخش تحقیقات حشره شناسی کشاورزی، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی. تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :