عوامل تاثیرگذار بر استفاده بیرویه کشاورزان از آفت کش ها و ارزیابی رفتار خودحفاظتی آنان در کار با آفت‎کش ها (مورد مطالعه: استان زنجان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAEER-13-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نفیسه صلاحی مقدم

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

روح الله رضایی

دانشیار، گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشگاه زنجان

اورنگ کاوسی

دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه زنجان

چکیده

افزایش فوت انسانها به علت استفاده ناامن از آفتکشهای شیمیایی، یکی از جدیترین خطرات شغلی است که کشاورزان در کشورهای در حال توسعه با آن مواجه هستند. بنابراین، هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر استفاده بیرویه کشاورزان از آفتکشها و شناخت موانع اتخاذ اقدامات خودحفاظتی در استفاده از آفتکشهای شیمیایی در استان زنجان می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان موضوعی در استان زنجان بودند که از بین آنها ۲۰ نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند انتخاب شدند. برای گردآوری داده های تحقیق از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. تجزیه و تحلیل کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا نسخه ۱۲ انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که اصلیترین عوامل تاثیرگذار بر استفاده بیرویه کشاورزان از آفتکشهای شیمیایی شامل ضعف شناختی- اطلاعاتی (آگاهی پایین از عوارض استفاده از سموم، اطلاعات اندک از اصول کنترل آفات و مزایای کشت ارگانیک)، ضعف خدمات آموزشی- ترویجی (اطلاع‎رسانی ضعیف و دشواری در دسترسی به اطلاعات، کمبود دوره‎های آموزشی مرتبط و دسترسی کم و محدود بودن تعداد کارشناسان)، ویژگی‎ شیوههای کنترل شیمیایی آفات (قیمت پایین سموم، اثربخشی بیشتر سموم نسبت به دیگر شیوههای کنترل آفات، سهولت در دسترسی و استفاده از سموم)، ضعف حمایتی و عوامل فردی بوده است. افزون بر این، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که متغیرهای عدم توجه دولت و سازمان‎های ذیربط به سلامت کشاورزان، ضعف عمومی فرهنگ سلامت در بین روستاییان، عوامل اقتصادی، عوامل فردی و نگرشی، ضعف اطلاعات و موانع مرتبط با تجهیزات حفاظت فردی بر اتخاذ رفتارهای خودحفاظتی کشاورزان در استفاده از آفت کش ها تاثیر دارند.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: رفتار خودحفاظتی, اقدامات ایمنی, آفتکش, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.