ارزیابی کارایی زنبور پارازیتویید Lysiphlebus fabarum (Marshall) (Hym., Braconidae) پرورش یافته روی شته ی سیاه باقلاAphis fabae Scopoli ، به منظور کنترل شته ی جالیز Aphis gossypii Glover

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-6-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی الماسی

دانشجوی دکتری گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز.

آرش راسخ

دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز.

مهدی اسفندیاری

دانشیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز.

مجید عسکری سیاهویی

استادیار بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس.

معصومه ضیایی

استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز.

چکیده

چکیده شته­ی جالیز Aphis gossypii یکیاز آفات  خسارت ­زای مهم در مزارع و گلخانه­های صیفی و سبزی است. بررسی شاخص­های زیستی مرتبط با کارایی دشمنان طبیعی یکی از راه­کارهای کنترل کیفی عوامل بیولوژیک قبل از رهاسازی محسوب می­شود. در این مطالعه ویژگی های زیستی (نرخ پارازیتیسم، نرخ ظهور و نسبت جنسی) جمعیت جنسی زنبور       Lysiphlebus fabarum   روی سنین مختلف رشدی شته ی جالیز بررسی شد. همچنین شاخص های مهم در شایستگی نتاج (اندازه ی بدن، طول دوره ی رشدونمو، میزان باروری و طول عمر) مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده زنبور L. fabarum قادر بود تمام سنین پورگی شته ی جالیز را به خوبی پارازیته کند. در تمام شاخص­های زیستی مورد بررسی به جز اندازه ی تخم، اختلاف معنی­داری بین زنبورهای حاصل از چهار سن پورگی مشاهده شد به صورتی که رشد و نمو زنبور در پوره های سن دوم و سوم میزبان باعث تولید نتاج با ویژگی­های زیستی مطلوب­تری نسبت به سایر مراحل رشدی شته شد. درمجموع نتایج پژوهش حاضر این نوید را می­­دهد که بتوان از این پارازیتویید در برنامه­های کنترل بیولوژیک شته­ی جالیز استفاده نمود؛ هرچند این نتایج باید در شرایط گلخانه­ای و مزرعه­ای نیز مورد ارزیابی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: اندازه ی بدن, سنین پورگی, کنترل کیفی, گیاه خیار, ویژگی­های زیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.