مقایسه ی کارایی حشره کشی پودر میکرونیزه ی کائولین و روغن معدنی با حشره کش دیازینون علیه زنجرک خرماOmmatissus lybicus (Hemiptera: Tropiduchidae) در استان های فارس و کرمان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-6-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین پژمان

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز.

محمدجواد حصاری

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان.

هادی زهدی

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان.

حسین فرازمند

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تهران.

چکیده

چکیده      زنجرک خرما یکی از آفات کلیدی خرما در ایران می­باشد. این آفت با تغذیه از شیره­ی گیاهی و ترشح عسلک فراوان موجب کاهش کمیت و کیفیت میوه خرما و ارزش بازار پسندی آن می شود. در این آزمایش اثر حشره­کشی غلظت­های سه، پنج و هفت درصد کائولین تولید داخل و سه نوع روغن معدنی (آریاشیمی، پرتونار و ولک با غلظت ۵/۱ درصد) با حشره­کش دیازینون (دو در هزار) علیه پوره­های نسل اول زنجرک خرما در دو استان فارس و کرمان و در سال­های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ مقایسه شد. در هر دو منطقه اختلاف معنی­دار در سطح احتمال یک درصد بین تیمارها از نظر درصد مرگ و میر پوره­ها مشاهده شد. درصد مرگ و میر پوره­ها در تیمارهای استفاده از کائولین سه، پنج و هفت درصد در فارس به ترتیب ۲/۳۵، ۲/۵۸ و ۴۵/۶۱ درصد و در کرمان به ترتیب ۵/۳۴، ۵/۷۰ و ۸۰ درصد بود. همچنین، درصد مرگ و میر پوره­ها در تیمار کاربرد روغن ولک در کرمان ۴/۲۶ درصد و در تیمارهای روغن آریاشیمی و پرتونار در فارس به ترتیب۷۵/۴۱ و ۴/۳۹ درصد بود. در کل، هیچکدام از فرمولاسیون روغن معدنی در کنترل زنجرک خرما موثر نبودند، اما کائولین هفت درصد به­عنوان ترکیبی زیست­سازگار می­تواند جایگزینی موثر و امید­بخش برای حشره­کش دیازینون در برنامه مبارزه با زنجرک خرما باشد.

کلیدواژه ها

واژه­ های کلیدی: پوره­ها, حشره­کش­های زیست­ سازگار, درصد مرگ و میر, زنجرک خرما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.