اثرات اسیدهای آلی، میکوریزا و ریزوباکترها بر عملکرد و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گاوزبان ایرانی (Echium amoenum) در نظام زراعی کمنهاده
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 195
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-27-1_004
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
چکیده مقاله:
عاری بودن گیاهان دارویی از بقایای شیمیایی، شرط لازم و اساسی در کلیهی مراحل تولید، فرآوری و عرضه آنها میباشد، بنابراین کاربرد نهادههای بومسازگار در امر تولید این گیاهان امری اجتنابناپذیر است. بهمنظور بررسی اثر نهادههای اکولوژیک بر عملکرد گل و دانه گاوزبان ایرانی (Echiumamoenum) آزمایشی در دو سال زراعی متوالی ۹۱-۱۳۹۰ و ۹۲-۱۳۹۱ در دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل هفت نوع نهاده آلی و زیستی مختلف نظیر اسید هیومیک، اسید فولویک، نیتروکسین (حاوی باکتری های Azotobacter spp. و Azospirillum spp.)، بیوفسفر (حاوی باکتری های Bacillus sp. و Pseudomonas sp.)، بیوسولفور (حاوی باکتریهای Acidithiobacillus spp.)، میکوریزا حاوی قارچ Glomus mosseae و حاوی قارچRhizophagus intraradices و عدم استفاده از کود (بهعنوان تیمار شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که کودهای اسید هیومیک، اسید فولویک، بیوسولفور و میکوریزا (G. mosseae)، عملکرد گل خشک را به ترتیب ۳۶، ۲۷، ۲۶ و ۳۰ درصد و عملکرد دانه را به ترتیب ۳۲، ۲۲، ۲۱ و ۱۶ درصد در مقایسه با شاهد افزایش دادند. بیشترین میزان فنول کل در نتیجهی کاربرد بیوسولفور بدست آمد و میزان آنتوسیانین کل در شرایط استفاده از اسید هیومیک و اسید فولویک به ترتیب ۳۸ و ۳۳ درصد نسبت به شاهد ارتقاء پیدا کرد. کودهای بیولوژیک بیوفسفر و بیوسولفور میزان فعالیت آنتیاکسیدانی را بهترتیب ۸ و ۷ درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. هر دو میکوریزای مورد مطالعه (G. mosseae و Rh. intraradices) به ترتیب افزایش ۲۰ و ۱۵ درصدی روغن دانه و افزایش ۳۰ و ۱۸ درصدی پروتئین دانه را در مقایسه با شاهد در پی داشتند. به طورکلی با توجه به یافتههای این پژوهش، با کاربرد نهادههای بومسازگار ضمن کاهش خسارات ناشی از کودهای شیمیایی، خصوصیات کمی و کیفی گاوزبان ایرانی بهبود یافت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد بهزاد امیری
گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، مجتمع آموزش عالی گناباد
پرویز رضوانی مقدم
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
محسن جهان
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :