ردیابی و بررسی تبارزایی ویروس موزاییک شلغم (Turnip mosaic virus) در گیاه زعفران (Crocus sativus L.) در ایران
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 7، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ARPP-7-1_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 233
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.
استادیار بیماری شناسی گیاهی گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.
کارشناس مرکز تحقیقات زیست محیطی خراسان جنوبی.
چکیده
چکیده ویروس موزائیک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) یکی از اعضای جنس پوتی ویروس میباشد که وسیعترین دامنهی میزبانی را در بین پوتی ویروسها دارد. به منظور ردیابی و شناسایی این ویروس، در ماههای آبان و آذر سال ۱۳۹۵ از مزارع زعفران دارای علائم استان خراسان جنوبی و شهرستان های قاین، خوسف و بیرجند تعداد ۱۷۵ نمونه برداشت گردید. ردیابی اولیهی ویروس با آزمون الایزا صورت گرفت که طی آن آلودگی نمونه ها ۸۵/۱۰ درصد برآورد شد. سپس RNA کل استخراج و در آزمون RT-PCR با آغازگر اختصاصی ژن پروتئین پوششیTuMV ، قطعهای به طول تقریبی ۹۸۰ جفت باز تکثیر و تعداد ۹ جدایه تعیین توالی شد. بررسی تبارزایی ۹ جدایهی ایرانی با جدایه های موجود در بانک ژن بر مبنای توالی کامل ژن پروتئین پوششی، نشان داد که شش جدایه در گروه Asian BR همراه با جدایه هایی از چین، ترکیه و ایران قرار میگیرند. در صورتیکه سه جدایهی دیگر این تحقیق درکنار سایر جدایههای ایرانی این ویروس، در گروه World B نزدیک به جدایههایی از کانادا و نیوزلند قرار میگیرند. بیشترین شباهت بین جدایه SKK۱۰ از ایران با جدایهی ایرانی IRNTT۳ به میزان ۹۶/۹۸ درصد و کمترین بین جدایهی ایرانی SKK۱۰ با AB ۰۹۳۵۹۸ از ایتالیا به میزان۵/۸۴ درصد میباشد. از آنجا که جدایههای ایرانی این ویروس روی گیاه زعفران در دو گروه کاملا مجزا قرار دارند، بنابراین از اجداد متفاوتی منشا گرفته اند. تحقیق حاضر اولین بررسی ویروس مذکور روی گیاه زعفران در ایران است.کلیدواژه ها
واژه های کلیدی: ایران, ویروس موزائیک شلغم, پوتی ویروس, زعفراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.