بررسی کارایی مصرف انرژی، انتشار گازهای گلخانه ای و تحلیل های اقتصادی زراعت سورگوم علوفه ای در منطقه سیستان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-27-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه فرتوت عنایت

بوم شناسی زراعی، گروه زراعت، دانشگاه زابل

سید محسن موسوی نیک

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

محمدرضا اصغری پور

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

مصرف انرژی و استفاده صحیح از نهاده های کشاورزی تاثیر زیادی بر اقتصاد و حفظ محیط زیست دارد. این تحقیق به بررسی کارایی مصرف انرژی، میزان انتشار گازهای گلخانه ای و هزینه های مصرفی سیستم های تولید سورگوم در منطقه سیستان پرداخته است. اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان از ۸۵ مزرعه سورگوم در سال ۲۰۱۴ جمع آوری گردید. نتایج این بررسی نشان داد که مجموع انرژی ورودی در سیستم های تولید سورگوم ۰۶/۳۷۶۹۵ مگاژول در هکتار بود که از این مقدار الکتریسیته پر مصرف ترین نهاده ورودی در بین سایر نهاده ها بود. پس از الکتریسیته به ترتیب کودهای شیمیایی و گازوئیل قرار داشتند. سهم انرژی های ورودی به صورت مستقیم، غیر مستقیم، تجدید پذیر و تجدید ناپذیر به ترتیب ۷۹، ۲۱، ۲۲ و ۷۸ درصد بود. کارایی مصرف انرژی نیز در این مزارع ۳/۷ بدست آمد. الکتریسیته با ۲۷/۲۹۸۱ کیلوگرم در هکتار گاز گلخانه ای معادل دی اکسید کربن، بیشترین میزان انتشار گازهای گلخانه ای را از مجموع ۷/۳۷۴۶ کیلوگرم در هکتار گاز گلخانه ای معادل دی اکسید کربن به خود اختصاص داد و به دنبال آن کود دامی و گازوئیل بیشترین میزان آلودگی را ایجاد کردند. نتایج تحلیل های اقتصادی نیز نشان داد که متوسط هزینه های انجام شده برای یک هکتار محصول سورگوم ۵/۲۹ میلیون ریال بود و بطور میانگین سود خالصی برابر ۸/۵ میلیون ریال به ازای هر هکتار عاید کشاورز شد. مدیریت انرژی یک عامل کلیدی برای کاهش مصرف انرژی، کاهش آلودگی های زیست محیطی و کاهش هزینه های تولید در مزارع می باشد.

کلیدواژه ها

آلودگی های زیست محیطی, انتشار گازهای گلخانه ای, گرمایش کره زمین, مصرف انرژی, منطقه سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.