اثر استرس بر تصمیم گیری پرخطر: شواهدی از یک آزمون عصب روان شناختی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله عصب روان شناسی، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_CLPSY-3-11_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 441
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی خیرخواه

PhD student, Cognitive Psychology, Institute for Cognitive and Brain Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

وحید نجاتی

Associate Professor, Faculty of Education and Psychology, Department of Clinical Psychology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

مهران مکرمی

PhD student, Measurement and Evaluation, Faculty of Psychology and Education, University of Tehran, Tehran, Iran

نورعلی فرخی

Associate Professor, Faculty of Psychology and Education , Department of Measurement and Evaluation, Allameh Tabataba&#۰۳۹;i University, Tehran, Iran

چکیده

مقدمه: مطالعات متعددی نشان داده­اند که قرار گرفتن در معرض استرس حاد   می­تواند بر کارکرد­های شناختی متعدد تاثیر گذار باشد. در این مطالعه، به بررسی فرایند تصمیم گیری تحت تاثیر عوامل استرس زای بیرونی پرداخته شده است.روش:پژوهش حاضر از منظر روششناسی در دسته پژوهش­های نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش) قرار می­گیرد. بدین منظور از جامعه دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه سمنان، نمونه­ای متشکل از ۱۲۰ نفر زن و مرد به شکل در دسترس انتخاب و پس از غربال گری به منظور همتا شدن گروه­ها، ۳۰ نفر زن و ۳۰ نفر مرد انتخاب و به صورت تصادفی در گروه­های جنسیتی آزمایش و کنترل جایگزین شدند. به منظورسنجش  تصمیم­گیری پر خطر از تکلیف قماربازی آیوا و برای ارزیابی استرس وضعی از پرسشنامه اضطراب اشپیلبرگر استفاده شد. داده­ها با استفاده ازتحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ ها:یافته­های پژوهش نشان داد که گروه­های آزمایش در هر دو جنس، پس از دیدن تصاویر ویدئویی با محتوای استرس زا،با نرخ بیشتری دست به تصمیم­گیری پر خطر زدند (۰۵/۰pنتیجه گیری:به نظر می­رسد احساس استرس موقتی می­تواند بر فرآیند تصمیم­گیری تاثیر بگذارد و باعث شود افراد دست به تصمیم­های پر خطر بزنند. از این رو توجه به نقش آموزش­های مقابله با استرس اهمیت بیشتری می­یابد.

کلیدواژه ها

stress, Decision Making, Risky Decision Making, Cognitive Dysfunctions

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.