چندشکلی و بیان دو پروتئین LysM-RLK در سیب زمینی قبل و بعد از بروز بیماری بلایت زودرس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARPP-8-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد نظریان فیروزآبادی

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد.

کوشالاپا آجامادا

استاد، دانشکده علوم گیاهی، دانشگاه مک گیل، سنت ان د بلوو، کانادا.

چکیده

چکیده گیرنده­های (LysM-RLKs) Lysin Motif Receptor-like Kinases، به­ دلیل وجود موتیف لیزین ((LysM، به کیتین آزاد شده از دیواره­ی قارچ­ها متصل و سبب فعال شدن آبشاری از پروتئین­ها و در نهایت سبب افزایش مقاومت به پاتوژن­ها می­شوند. برای بررسی بیان LysM-RLKs احتمالی ژنوم سیب زمینی در یک رقم حساس (Russet Burbank) و یک ژنوتیپ نسبتا مقاوم (F۰۶۰۳۷) به Alternaria solani، میزان بیان و توالی LysM آنها به روش­های بیوانفورماتیکی و مولکولی مطالعه شد. در مجموع ۳۵ پروتئین LysM-RLKs در ژنوم سیب زمینی شناسایی شد که از این تعداد، ۲۶ پروتئین بدون LysM و تعداد پنج وچهار پروتئین به ترتیب دارای یک یا دو LysM بودند. از نه گیرنده LysM-RLKs ، تعداد دو گیرنده LysM-RLKs در اثر آلودگی­ به A. solani افزایش بیان نشان دادند. پروتئین PGSC۰۰۰۳DMP۴۰۰۰۶۱۳۳۱ با دو LysM بیان بیشتری در مقایسه با پروتئین PGSC۰۰۰۳DMP۴۰۰۰۶۰۴۱۸ با یک LysM داشت. این پروتئین­ها به ترتیب با پروتئین CERK۱ آرابیدوپسیس (AB۳۶۷۵۲۴) ۹۸ و ۸۱ درصد شباهت داشتند. همردیفی ناحیه­ی LysM این دو پروتئین با یکدیگر و با ناحیه­ی همولوگ در پروتئین CERK۱ آرابیدوپسیس نشان داد که دو LysM پروتئین PGSC۰۰۰۳DMP۴۰۰۰۶۱۳۳۱ در دو رقم تفاوتی نداشتند، اما در LysM اول پروتئین PGSC۰۰۰۳DMP۴۰۰۰۶۱۳۳۱ یک ناحیه به توالی "NRD" وجود دارد که در LysM دوم همین پروتئین و پروتئین CERK۱ آرابیدوپسیس دیده نمی­شود و به نظر می­رسد که حاصل حذف یا اضافه شدگی باشد. با انجام روش­های ویرایش ژنوم می­توان نقش این ژن­ها را در موضوع مقاومت یا حساسیت به قارچ A. solaniمشخص نمود و از نتایج حاصل برای تولید گیاهان تراریخت مقاوم استفاده کرد.

کلیدواژه ها

واژه­های کلیدی: آلترناریا, کیتین, گیرنده­های کاینازی, مقاومت ذاتی, ویرایش ژنوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.