تاثیر‎پذیری سرخارگل (Echinacea purpurea L. Moench) از الیسیتورهای اسیدسالیسیلیک و متیل‎جاسمونات با پایش صفات مورفوفیزیولوژیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-53-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود محبی

مربی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی زنجان، زنجان، ایران

سید نجم الدین مرتضوی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

عزیزاله خیری

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

جلال صبا

استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در طی سال‎های زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ و ۱۳۹۸-۱۳۹۷ اجرا شد. تیمارهای اسیدسالیسیلیک در چهار سطح (صفر (شاهد)، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلی‎مول در لیتر) و متیل‎جاسمونات در چهار سطح (صفر‎ (شاهد)، ۵۰، ۱۰۰ و ۲۰۰ میکرومول در لیتر) در سال‎های اول و دوم در دو مرحله ( با فاصله ۲۰ روز) برروی بوته‎های سرخارگل (چهار بوته در هر کرت) محلول‎پاشی شدند. نتابج نشان داد اثر اسیدسالیسیلیک و متیل‎جاسمونات بر ماندگاری گل، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل‎های a و b وکاتالاز و پراکسیداز معنی‎دار شد. همچنین بیشترین ماندگاری گل در تیمار ۱۰۰ میلی‎مول اسیدسالیسیلیک و ۲۰۰ میکرومول متیل‎جاسمونات و بالاترین وزن تر و خشک ریشه و سطح برگ در تیمار ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۱۰۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات حاصل شد. بیشترین محتوای نسبی آب گلبرگ و کاتالاز در سال اول در تیمار ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۱۰۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات و در سال دوم در تیمار ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۵۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات به دست آمد. میزان پراکسیداز نیز در تیمار‎های ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۲۰۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال اول) و ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۱۰۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال دوم) بالا بود. بیشترین میزان کلروفیل‎ a در هر دو سال آزمایش و کلروفیل b در سال اول در تیمار‎ ۱۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۵۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات بود. همچنین بالاترین میزان کلروفیل کل در تیمار‎‎۵۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۲۰۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال اول) و ۱۰۰ میلی‎مول در لیتر اسیدسالیسیلیک و ۵۰ میکرومول در لیتر متیل‎جاسمونات (سال دوم) به دست آمد.

کلیدواژه ها

الیسیتور, آنزیم, فیتوهورمون, سرخارگل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.