اثر غنی سازی کمپوست ضایعات کشاورزی با عنصر روی، بر عملکرد و برخی صفات کیفی کاهو در کشت گلخانه ای ( Lactuca sativa L.‎)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 53، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-53-3_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه افسری یگانه

دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی و زراعی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

احمد گلچین

استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مجتبی دلشاد

دانشیار، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

وحید عبدوسی

استادیار، گروه علوم باغبانی و زراعی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

استفاده از ضایعات آلی کشاورزی در راستای تولید ورمی کمپوست و کمپوست روشی پایدار برای بهره­گیری مجدد از این ضایعات است. به­منظور بررسی اثر انواع مختلف ورمی کمپوست و کمپوست غنی شده با روی بر عملکرد، کیفیت و محتوای عناصر غذایی کاهو آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. عامل اول بقایای مواد آلی در سه سطح (ورمی کمپوست ضایعات هویج و چغندرقند و کمپوست خرما)، عامل دوم غنی سازی با روی در سه سطح (صفر، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم) و عامل سوم اختلاط با خاک ضعیف در چهار سطح (صفر، ۲، ۴ و ۶ درصد به صورت وزنی) بودند. نتایج نشان داد اثر غنی سازی بقایای مواد آلی بر رشد و عملکرد کاهو مثبت بود و گیاهان رشد یافته در ورمی کمپوست حاصل از ضایعات هویج نتایج بهتری نسبت به ضایعات چغندر و کمپوست خرما داشتند. ضایعات هویج بیشترین میزان عناصر کم مصرف (Fe, Mn, Zn, Cu) را در بین سه ضایعات استفاده شده داشتند و بالاترین غلظت این عناصر در حالت غنی سازی این ضایعات با روی در غلظت ۲۰۰۰ میلی گرم در کیلوگرم مشاهده شد. بیشترین میزان فسفر (۸۲/۰ درصد) و سطح برگ (۱۵۷ سانتی­متر مربع) در ضایعات هویج غنی­شده با روی ۲۰۰۰ میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. بین مقادیر مختلف بقایای آلی نیز، مقادیر ۴ و ۶ درصد بیشترین تاثیر را در رشد و عملکرد کاهو داشتند. به طور کلی غنی سازی بقایای مواد آلی با عناصر معدنی می­تواند نیاز غذایی کاهو را در شرایط گلخانه­ای تامین کند.

کلیدواژه ها

کاهو, محتوای عناصر غذایی, ورمی کمپوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.