ارزیابی عملکرد لاینهای امیدبخش جو در شرایط تنش کم آبی و آبیاری کامل

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید رستگاری

گروه زراعت، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز

بهرام میرشکاری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز

سلیمان محمدی

بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه

ابراهیم خلیل وند

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز

فرهاد فرح وش

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز

چکیده

چکیده      به منظور ارزیابی پایداری عملکرد لاینهای امیدبخش جو، تعداد ۹ لاین و رقم بهمن در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی در دو شرایط آبیاری کامل و تنش کم آبی انتهای فصل در سال های زراعی ۹۵-۹۳ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج میانگین دو ساله عملکرد دانه نشان داد در شرایط آبیاری کامل لاین های ۳، ۴، ۵، ۷، ۹ (رقم جلگه) و ۱۰ بین ۱۵ تا ۳۷ درصد و تحت شرایط تنش کم آبی لاین های ۲، ۷ و ۹ (رقم جلگه) بین ۱۵ تا ۱۹ درصد نسبت به رقم بهمن (شاهد) افزایش عملکرد داشتند. بر اساس شاخصهای MP، HARM، STI وGMP لاینهای ۷ و ۹ (رقم جلگه) به عنوان متحملترین لاینهای امیدبخش جو نسبت به شرایط تنش کم آبی شناخته شدند. تجزیه کلاستر بر اساس شاخصهای تحمل به خشکی، ژنوتیپهای جو را در سه کلاستر قرار داد. نتایج نشان داد میزان فعالیت آنزیمهای GPX، CAT، MDA، H۲O۲و SOD در شرایط تنش کم آبی نسبت به آبیاری کامل افزایش نشان دادند. آنزیم سوپراکسیددسموتاز به دلیل داشتن بالاترین همبستگی مثبت و معنیدار با عملکرد دانه، موثرترین آنزیم در تحمل گیاه به شرایط تنش کم آبی تشخیص داده شد. نتایج تجزیه کلاستر بر اساس خصوصیات آنتی اکسیدانتی نشان داد که ده ژنوتیپ مورد مطالعه در دو کلاستر قرار گرفتند که کلاستر دوم شامل لاینهای ۱، ۲، ۷ و ۹ (رقم جلگه) به عنوان متحملترین لاینهای امیدبخش جو معرفی شدند. در نهایت بر اساس کلیه شاخص های مورد بررسی لاینهای شماره ۷ و ۹ (رقم جلگه) به عنوان لاین های برتر از رقم بهمن در شرایط آبیاری کامل و محتملترین لاینهای جو نسبت به تنش کم­آبی شناسایی شدند.

کلیدواژه ها

آنزیمهای آنتی اکسیدانت, شاخص های تحمل, عملکرد دانه, خشکی, لاین های جو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.