اثر تاریخ کاشت و نوع گیاه پوششی در برهمکنش سویا (Glycine max L.) و علف های هرز

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-28-2_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده ثمانه هاشمی

گروه زراعت،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

فائزه زعفریان

گروه زراعت،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

اسفندیار فرهمند فر

گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

میلاد باقری شیروان

گروه اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

چکیده         به منظور بررسی اثر گیاهان پوششی در دو زمان کاشت بر روابط سویا و علف هرز آزمایشی در سال ۱۳۹۲ در مزرعه مرکز جهاد کشاورزی جویبار به صورت طرح بلوک­ های کامل تصادفی با ۱۰ تیمار و سه تکرار اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل کاشت گیاهان پوششی شنبلیله graecum L.) (Trigonella foenum، ماشک گل­ خوشه ای (Vicia sativa L.)، شبدر ایرانی (Trifolium  resupinatum L.) و خلر (Lathyrus sativus L.) به صورت همزمان و سه هفته بعد از کشت سویا و همچنین دو تیمار کاشت سویا تحت شرایط وجین و عدم وجین علف ­های هرز بود. کمترین عملکرد دانه سویا در تیمار عدم وجین (۴/۷۴۹ کیلوگرم در هکتار) و بیشترین عملکرد دانه سویا (۶/۳۷۹۲ کیلوگرم در هکتار) در تیمار کاشت ماشک در تاریخ کاشت دوم مشاهده گردید. درحالیکه بالاترین میزان ارتفاع، قطر ساقه، تعداد برگ، ماده خشک و اندازه برگ گیاهان پوششی در تاریخ اول کاشت ملاحظه گردید. در هر سه مرحله نمونه­برداری، بیشترین تراکم و زیست توده علف ­های هرز  در کاشت خالص سویا در شرایط عدم وجین، و کمترین تراکم و زیست توده علف­ های هرز در هر سه مرحله بررسی مربوط به تاریخ کاشت دوم ماشک بود. به نظر می رسد مالچ زنده ماشک از طریق تسریع در بسته شدن کانوپی، باعث مهار علف های هرز شده و با کاهش رقابت علف های هرز با گیاه زراعی افزایش عملکرد را نیز در پی داشته باشد.

کلیدواژه ها

رقابت, زیست توده علف هرز, صفات مورفولوژی, کشاورزی پایدار, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.