طراحی معماری عملکردگرایانه مهدکودک و پیش دبستان تلفیقی کودکان دارای اتیسم و کودکان عادی: معرفی نیازها و ویژگی روانشناختی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-21-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معین پوراعتماد

Department of Architecture, Faculty of Art and Architecture, Azad University, South Tehran Branch

محمد تقی نظرپور

Department of Construction, Faculty of Architecture and Urban Planning, Shahid Beheshti University

حمیدرضا پوراعتماد

Department of Psychology and Institute for Cognitive and Brain Sciences, Shahid Beheshti University

چکیده

< meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-۸"> < meta name=ProgId content=Word.Document> < meta name=Generator content="Microsoft Word ۱۵"> < meta name=Originator content="Microsoft Word ۱۵"> < meta http-equiv=Content-Type content="text/html; charset=utf-۸"> < meta name=ProgId content=Word.Document> < meta name=Generator content="Microsoft Word ۱۵"> < meta name=Originator content="Microsoft Word ۱۵"> هدف: هدف این مطالعه شناسایی و معرفی نیازهای روانشناختی کودکان اتیستیک و کودکان عادی است تا در طراحی معماری مهدکودک و پیش­دبستان تلفیقی با رویکرد عملکردگرایانه، اعمال شود. روش: روش این پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوی اسنادی-کتابخانه ­ای است. به این منظور نظریه ­های روانشناسی رشد و منابع اصلی روانشناسی بالینی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین دو مرحله جستجو انجام شد: ۱) جستجوی کتابخانه­ ای در میان کتاب­ها، مقاله ها، مجله ها و پایان­نامه­ هایی که تا کنون در باره طراحی فضا برای کودکان عادی و کودکان اتیسم انجام گرفته است. ۲) جستجوی منظم  پایگاه­های اطلاعاتی ایرانی و خارجی. یافته ها:در تحلیل ویژگی های کودکان عادی سه عامل روانشناختی شناسایی شد: مولفه های زیستی، مولفه های روانی و مولفه های اجتماعی. در ذیل این سه عامل، نه خرده مولفه یا نیاز سطح دو تعیین شد، مثل: نیاز به امنیت، نیاز به تعلق به محیط، نیاز به تحرک. در ادامه، این خرده مولفه ها با ویژگی های بالینی کودکان اتیستیک ترکیب شدند و فهرست مولفه های روانشناختی- معمالی دو گروه احصا شد که در پنج دسته قرار گرفتند: سازماندهی فضایی، آرامش، پیش بینی پذیری فضا، امنیت و بافت مصالح. با تشریح این عوامل، فهرست مختصاتی که باید در طراحی معماری لحاظ شوند بدست آمد.نتیجه گیری: اگر فضا متناسب با نیازها و ویژگی کودکان اتیستیک طراحی شود، اغلب امکانات و فرصت­های رشدی بیشتری برای کودکان عادی به ارمغان می­آورد و باعث افزایش ضریب امنیت، رفاه و آسایش کودکان عادی می­شود. این نکته می­تواند مشوق والدین کودکان عادی در استفاده از مهدکودک و پیش­دبستان تلفیقی باشد. البته باید فضاهای جانبی برای آموزش و توانبخشی کودکان اتیستیک تعبیه شود.

کلیدواژه ها

Functionalist architecture, Autism disorder, Architectural design of integrated kindergarten, معماری عملکردگرا, اختلال اتیسم, طراحی معماری مهدکودک و پیش دبستان تلفیقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.