سنخ‎شناسی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی در شهرکرد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی، دوره: 14، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_ISSJ-14-27_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید بابایی

گروه جامعه شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد جواد زاهدی مازندرانی

گروه جامعه شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

امیر ملکی

گروه جامعه شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

اعظم خطیبی

گروه جامعه شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

< p> قشر و طبقه اجتماعی به عنوان جنبه‎ای از هویت فردی و اجتماعی افراد، نقش مهمی در میزان و نوع دینداری آنان دارد به نحوی که شرایط اقتصادی−اجتماعی خاص افراد و گروه‎ها‎ کم و بیش آنها را به سوی سبک‎های خاص دینداری سوق می‎دهد؛ اما در مطالعات اخیر جامعه‎شناسی دین تا حد زیادی از توجه به قشر و طبقه اجتماعی غفلت شده است. ازاین رو در مقاله حاضر کوشش شده تا ضمن توجه به مقوله قشر و طبقه اجتماعی، به ‎سنخ شناسی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی گوناگون در شهرکرد پرداخته شود. این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تفسیری و با الهام از رویکرد سنخ آرمانی ماکس ‎وبر انجام شده است. روش گردآوری داده‎ها مصاحبه نیمه‎ساخت‎یافته با ۵۷ نفر از قشرهای مختلف مردم است که با نمونه‎گیری هدفمند انتخاب شده‎اند. داده‎ها براساس تکنیک تحلیل مضمون، ابتدا جمله به جمله کدگذاری و سپس مضامین فرعی و اصلی استخراج و تحلیل شده است. یافته‎ها، بیانگر نوعی تمایز در نگرش نسبت به مبانی باور دینی، عواطف و احساسات دینی (تجربه دینی) و همچنین رفتارها و کنش‎های دینی قشرها و طبقات اجتماعی سه‎گانه است؛ به نحوی که می‎توان از سه سنخ آرمانی دینداری با ویژگی‎ها و مختصات معین دینی سخن به میان آورد: «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی پایین» که شامل انواع دینداری «مناسکی»، «عاطفی»، «توسلی»، «تکلیفی»، «فقهی−تقلیدی»، «موروثی»، «تقدیرگرا» و «خرافه‎گرا» است؛ «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی متوسط» که شامل انواع دینداری «عقلانی»، «نوگرا»، «متعادل»، «رسمی» و «شریعت مدارانه»، است؛ و «سنخ آرمانی دینداری قشرها و طبقات اجتماعی بالا» که شامل انواع دینداری «اخلاق‎گرا»، «سلیقه‎ای» و «شخصی» است.

کلیدواژه ها

سنخ‎شناسی, دینداری, قشر اجتماعی, طبقه اجتماعی, دینداری تکلیفی, دینداری شریعت مدارانه, دینداری اخلاق‎گرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.