مطالعه تشریحی و بافت شناسی دستگاه تولیدمثلی ماده آگامای استپی Trapelus agilis (سوسماران: آگامیده)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تنوع زیستی و رده بندی جانوران، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JBAT-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین دارابی تبار

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

احمد قارزی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

رسول کرمیانی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

این مطالعه بخشهای مختلف دستگاه تناسلی ماده و تغییرات بافتی این بخشها طی فعالیت سالیانه در سوسمار استپی Trapelus agilis از خانواده Agamidae را بررسی می کند. نمونه های ماده T. agilis در دو فصل بهار و تابستان از منطقه شادگان (جنوب غربی استان خوزستان) جمع آوری شد. نمونه ها با کلروفرم بیهوش و بعد از مرگ (به وسیله تزریق داخل صفاقی سدیم پنتوباربیتون) در آزمایشگاه تشریح شدند. پس از آن دستگاه تولیدمثل آن ها مورد مطالعه ی آناتومیکی قرار گرفته و سپس این دستگاه از بدن جانورخارج شد و مراحل پاساژ بافتی (آبگیری، شفاف سازی، آغشته-سازی و قالب گیری) برروی آن ها انجام شد. در ادامه مرحله برش گیری با میکروتوم دوار، برش های سریالی از دستگاه تولیدمثلی ماده تهیه شد. اسلایدهای آماده شده با روش هماتوکسلین- ائوزین (H&E) رنگ آمیزی گردیدند و سپس به وسیله ی میکروسکوپ نوری مورد مطالعه بافت شناسی قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد سوسمار ماده T. agilis در اوایل فصل بهار از خواب زمستانی بیدار شده و با تغذیه از حشرات موجب بالا رفتن قدرت بدنی خود برای ورود به فاز تولید مثل می شوند. نتایج بافتی نشان داد که تخمدان های سوسمار در فصل بهار شروع به افزایش حجم می کند و در ماه های (فروردین و اردیبهشت) دارای تعداد زیادی فولیکول و در ماه های (خرداد و تیر) آماده تخمک گذاری می گردد.

کلیدواژه ها

آگامای استپی, تخمدان, اویداکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.