تحلیل تماتیک ابعاد و مولفه های آموزشی در توسعه آموزش های فنی وحرفه ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-19-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر صادقی فر

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

نرگس سعیدیان خوراسگانی

استادیار مدیریت آموزشی گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

مریم براتعلی

استادیار برنامه ریزی درسی، گروه آموزشی علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر تحلیل تماتیک ابعاد و مولفه­های آموزشی در توسعه ی آموزش های فنی و حرفه­ای بر اساس تجارب کشورهای منتخب می باشد لذا این پژوهش یک پژوهش کیفی است که با استفاده از تحلیل مضمون متون مرتبط از کشورهای منتخب به شناسایی ابعاد و مولفه­های آموزشی در توسعه ی آموزش های فنی و حرفه­ای می پردازد. واحد تحلیل، عبارتند از کلیه ی مقالات در پایگاه­ها و وب سایت­های معتبر و همچنین استفاده از کتاب های معتبر در زمینه ی توسعه ی آموزش های فنی و حرفه­ای و بر این اساس کل حوزه ی پژوهش ۵۱ مورد مستندات شامل کتب و مقالات مندرج در پایگاه­ها و وب سایت­های معتبر در حوزه ی آموزش های فنی و حرفه­ای کشورهای منتخب می باشد که در فاصله ی زمانی سالهای ۱۹۸۳ الی ۲۰۲۰ در پایگاه های داده ی معتبر نمایه شده اند. کشورهای منتخبی که به صورت هدفمند انتخاب شده، عبارتند از: چین، آلمان، ژاپن، انگلستان و آمریکا  که دلیل انتخاب این کشورها پیشرو بودن آنها در زمینه ی آموزش های فنی و حرفه­ای می باشد.  جهت تحلیل داده­ها از روش پیشنهادی آتراید-استیرلینگ ( ۲۰۰۱) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد ابعاد و مولفه­های آموزشی که در توسعه ی آموزش های فنی و حرفه­ای نقش زیادی دارند و به طور کلی عبارتند از: توسعه ی مهارتی، تحول سیستم آموزشی، توسعه ی کارآموزی، تحول در جذب هنرجو، نیازسنجی، تحول در اهداف، تحول در محتوا، تحول در روش آموزش و تدریس و تحول در شیوه­های ارزشیابی می­باشد که هرکدام از این مولفه­ها نیز دارای بخش­های گوناگونی می­باشد و لذا بر اساس تجارب موفق کشورهای پیشرو، این عوامل که می­توانند از حیث آموزشی تاثیرات بسیار مثبتی را بر توسعه ی آموزش های فنی و حرفه­ای داشته باشند جهت تسهیل و ارتقای کیفیت آموزش های فنی حرفه­ای در کشور ما پیشنهاد می­گردد.

کلیدواژه ها

آموزش فنی و حرفه ای, توسعه ی آموزش, آموزش حرفه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.