طراحی مدل بومی جهت شناسایی گلوگاه های راهبردی بکارگیری هوش تجاری در افزایش چابکی زنجیره تامین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-19-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شیرعلی کلیشادی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت صنعتی ، دانشگاه یزد ، یزد ، ایران

علیرضا ناصر صدرابادی

استادیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه یزد ، یزد،ایران

داوود عندلیب اردکانی

استادیار، گروه مدیریت صنعتی ، دانشگاه یزد ، یزد ، ایران

چکیده

عدم چابکی ساختارهای زنجیره تامین، عامل بروز مشکلات فراوانی در بدنه سازمان های تولیدی و خدماتی است. هوش تجاری ابزاری است که سازمان ها می توانند به منظور دست یابی به چابکی از آن استفاده کنند و از مزایای آن بهره مند شوند اما به کارگیری آن همواره با چالش هائی همراه بوده است. این پژوهش با هدف طراحی مدل بومی جهت شناسایی گلوگاه های راهبردی به کارگیری هوش تجاری در افزایش چابکی زنجیره تامین انجام شده است. فرایند پژوهش طی دو مرحله تکمیل شده است که در مرحله اول (گام کیفی) با استفاده از نظرات خبرگان دانشگاهی و صنعتی در قالب نظریه داده بنیاد اقدام به شناسائی گلوگاه های راهبردی شده است. پس از شناسایی گلوگاه های راهبردی و در گام کمی پژوهش، ابتدا روابط بین عناصر گلوگاهی با استفاده از روش دیمتل شناسایی و مدل پژوهش استخراج گردید. در ادامه به منظور برازش مدل مفهومی شکل گرفته، از مدل­سازی معادلات ساختاری با روش حداقل مربعات جزئی استفاده گردید. نمونه آماری این بخش را کارکنان شرکت پگاه غرب تشکیل داده­اند. نتایج پژوهش حاکی از شناسایی نه گلوگاه راهبردی در قالب ۲۵ زیر مقوله دارد. بر اساس مدل به دست آمده در این پژوهش «ارتباط با مشتریان» تاثیر مثبت و معناداری بر «انعطاف پذیری سیستم»، «تطابق با نیازهای کسب و کار» و «کیفیت تسهیم اطلاعات» در شرکت پگاه دارد.

کلیدواژه ها

گلوگاه های راهبردی, هوش تجاری, چابکی, زنجیره تامین چابک, نظریه داده بنیاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.