راهبردهای برنامه ریزی برای مناطق پیراشهری در کشورهای درحال توسعه مانند ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_2266
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران رفیعی

دانشجوی دکتری دوره شهرسازی، گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی،واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

سیدمحمدرضا خطیبی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

زهره داودپور

دانشیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

بیان مسئله : پیراشهری که گاهی به آن حاشیه شهری هم اطلاق می شود می تواند بر فرم شهری و چالش های برنامه ریزی فضایی قرن بیست ویک غالب شود. در کشورهای صنعتی یا پساصنعتی ، پیراشهر قلمرو تغییرات اقتصادی ، اجتماعی و دگرگونی ساختار فضایی است ، درحالی که در کشورهای به تازگی صنعتی شده و بیشتر کشورهای درحالتوسعه غالبا، منطقه شهری پر هرج ومرجی است که سبب ساز پراکندگی و توسعه ناهماهنگ می شود. از طرفی بسیاری از چالش های جهانی از شیوه ای که شهرها رشد و یا تغییر می کنند نشاءت می گیرد،مخصوصا پیدایش ابرشهرها در کشورهای درحال توسعه ای مانند ایران، که در حوزه شهری یا پس کرانه های پیراشهری آنها مشکلات کلان زیست محیطی و اجتماعی فراوان وجود دارد.هدف: دستیابی به چگونگی برنامه ریزی منسجم و یکپارچه برای مناطق پیراشهری با توجه به سناریوهای محتمل برای این مناطق بر مبنای توسعه فضایی پایدار شهری روش پژوهش : با رویکرد تحلیلی – توصیفی یک مرور کلی بر مفهوم پیراشهر ی در ادبیات جهانی برنامه ریزی شهری ومنطقه ای به تبیین نقش و جایگاه این مناطق با توجه به عوامل و فرآیندها ی دخیل در پیدایش پیراشهری پرداخته شده است .نتایج : ماحصل این بررسی نشان می دهد که نیروهای محرکه سیاسی ، اجتماعی -اقتصادی و کالبدی چگونه در این مناطق تاثیرگذار هستند و درنهایت با بررسی انواع دستورکارهای توسعه فضایی برای این مناطق ، پنج نوع راهبرد فضایی ، اقتصادی ، اجتماعی ، محیط زیستی و حاکمیتی با توجه به مدل توسعه پایدار یکپارچه برای مناطق پیراشهری پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

پیراشهری ، حومه شهرها، دستور کار توسعه ، راهبرد سیاست گذاری ، توسعه یکپارچه شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.