مقایسه تطبیقی شهر های ایران و عراق در تمدن بین النهرین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_2142
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه احمدی

استادیار گروه شهرسازی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مهسا علی میرزایی

دانشجوی دکتری شهرسازی،گروه شهرسازی، واحد شهر قدس ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران

زهرا حیدری

دانشجوی دکتری شهرسازی،گروه شهرسازی، واحد شهر قدس ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

ابداع تمدن شاید بزرگ ترین دگرگونی است که در سراسر تاریخ بشر روی داد. نه بناها و نه خط ,بلکه نگرش ذهن است که در پی آن است جامعه را سازمان دهد و پیشرفت ببخشد(دان ,۱۳۸۴:۹۱). نخستین تمدن ها در کنار رودها رشد پیدا کرده اند. دانشمندان و تاریخ نگاران بر این باورند که انسان اولین در بین النهرین پدیدار شده و نخستین پدیده ی تمدن در این سرزمین به وجود آمده است .سرزمینی که بین دو رود دجله و فرات واقع شده است و سکنه آن عبارت بودند از: سومریان, اکدیان , بابلیان و آشوریان(رضایی ۱۳۷۸:۱). آب و هوا نقشی اساسی در ایجاد تمدن ایفا می کند به گونه ای که خود عاملی برای شباهت میان دو ناحیه می شود. این مقاله ، تحقیقی است بر مبنای مطالعات تطبیقی -مقایسه ای ، به نحوی که در ابتدا مطالبی چند در ارتباط با موقعیت جغرافیایی ایران و بین النهرین ارایه گردیده تا خواننده بتواند از تاثیر نزدیکی دو ناحیه ی جغرافیایی در شهرسازی آگاه گردد و در ادامه به مقایسه شهرهای دو تمدن از منظر اقلیمی ،کشاورزی ، معماری و شهرسازی ،صنایع غذایی ،مذهبی و... پرداخته شده است .در انتهای مقاله تمامی این موارد در یک جدول جمع بندی گردیده است . هدف و دستاورد این مطالعه تطبیقی ، بررسی شهر های ایران و عراق در تمدن بین النهرین و تاثیرات متقابل آنهاست چراکه هر نمونه از این دو تمدن، بخصوص معماری غنی آنها، دارای ارزش های بصری و مفهومی بسیاری هستند و درنهایت مفهوم و ساختار ارزشمندی را که متاثر از ویژگی ها و خصوصیات مشترک می باشند، ارائه می دهد.

کلیدواژه ها

تمدن بین النهرین ، شهرهای ایران، بررسی تطبیقی ، شهرسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.