پیوند و تحلیل دیدگاه های سیاست گذاری پایداری مسکن با جستارهای شهری ( در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران )

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 197

فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICACU02_2070

تاریخ نمایه سازی: 13 اسفند 1401

چکیده مقاله:

به طور کلی موضوع مسکن در ایران قبل از دهه ۱۳۳۰ چندان مساله ساز نبوده است . اما پس از دهه ۳۰ به علت روند چرخش اقتصاد در جهت گسترش صنایع مونتاژ و سیاست هایی که منجر به تشویق مهاجرت روستائیان و رشد فزاینده کلان شهرها شد ، مسائل و مشکلات جدی از جمله گسترش زاغه ها در درون و حاشیه شهرها ، افزایش تراکم ، کمبود کمی و کیفی واحدهای مسکونی در اینگونه شهرها شد .تحقیق حاضر با هدف بررسی ، پیوند و تحلیل سیاستگذاری های مسکن با مباحث و جستارهای شهر و شهرسازی با تکیه بر نگاهی به موضوع اقتصاد مقاومتی و راهبردهای حوزه مسکن در بیانیه ی گام دوم انقلاب می باشد. این پژوهش با تکیه بر مبانی نظری و تئوریکی در ارتباط با هر یک سیاست گذاری های مسکن و بخش های مختلف از جمله ارتباط آن با جستارهایی نظیر شهر ، شهروندی ، مشارکت ، پایداری ، اقتصاد سبز ، عدالت اجتماعی و در کل به توسعه پایدار مسکن با رویکرد بیانیه گام دوم انقلاب پرداخته می شود. در ارتباط با پیوند جستار شهروندی و مسکن می توان به حفظ کرامت و ارزش های انسانی ، مشارکت در واحدهای خرد ، آزادی عملکردی فرد و تعاملات و روابط پایدار اشاره کرد . پیوند عدالت اجتماعی و مسکن نیز شامل موارد زیر می شوند : دسترسی به مسکن با کیفیت ، دسترسی به خدمات آموزشی ، دسترسی به خدمات تفریحی و بهداشتی و حمل و نقل پایدار . اقتصاد سبز و مسکن از ارتباط میان معماری سبز ، حمل و نقل سبز ، مدیریت پسماند ، مدیریت آب و خاک و انرژی های تجدیدپذیر. پیوند جستار مردم سالاری و مسکن نیز در شکل تشکل نهادهای خرد و مردمی ، حق استفاده از فضاهای عمومی ، شرکت در انتخابات ، حق مساوات و برابری جلوه می دهد .بنابراین سیاست گذاری مسکن در ارتباط با فرهنگ پایدار ، اقتصاد پایدار ، محیط زیست پایدار و روابط و تعاملات پایدار مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است . در راستای تامین مسکن پایدار،دولت های مختلف سیاست های متفاوت و بعضا متناقی را دنبال نموده اند در نتیجه ارزیابی اینکه سیاست های مسکن تا چه اندازه پایدار بوده اند با توجه به شاخص ها در سه بعد اصلی اقتصادی ، اجتماعی و محیطی و همچنین بعد مدیریتی که سه بعد دیگر را هم دربر می گیرد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است . نتایج حاکی از این است که پیوند مسکن با تکیه بر رویکردهای بیانیه گام دوم انقلاب در بین مهمترین مداخلات عمومی موثر بر جستارهای شهری با پتانسیل زیاد در جهت نیل به توسعه پایدار مبتنی بر عدالت و برابری حرکت می کند و می تواند با ایجاد محیطی سالم ، امن ، انسانی و فعال که عاری از بزهکاری و محرومیت باشد پدید آورد .

کلیدواژه ها:

نویسندگان

سیدمحمد رضازاده

دکتری تخصصی برنامه ریزی شهری از دانشگاه شهید بهشتی تهران،کارشناس نظارت بر پروژه های عمرانی شرکت بازآفرینی شهری ایران ، وزارت راه و شهرسازی

حمید اسکندری

کارشناس ارشد اقتصاد نظری از دانشگاه شهید بهشتی تهران