تبیین ارکان زیبایی شناختی تحلیل آثار موسیقی سنتی ایران بر اساس مفاهیم فلسفی و عرفانی حکمت اشراق سهروردی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1315
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا عزیزی

دانشجوی دکتری پژوهش هنر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.

چکیده

حکمت اشراق سهروردی با دربرداشتن مفاهیم ایرانی -اسلامی ، می تواند مبنایی برای بررسی مباحث حکمی در هنرهای سنتی باشد. از آنجا که حکمای اسلامی بحثی اخص درباب زیبایی نداشته اند، ولی شان وجودشناختی و حیث معرفتی زیبایی به مثابه یک مفهوم و امر زیبا به عنوان وجه تحققی آن، زمینه های تاملات زیباشناختی در این باب را براساس مفاهیم حکمت اشراق فراهم آورده است . به رغم گسست های تاریخی و نفوذ فرهنگ های بیگانه ، تحولات موسیقی سنتی ایران از پیوستگی و تداوم نسبی برخوردار بوده است و وجوه اشتراکات صوری و مضمونی فراوانی در آثار دورههای مختلف ، خصوصا سالهای بعد از انقلاب اسلامی مشاهده می شود. هدف از انجام این تحقیق ، پاسخ به این پرسش بود که مولفه های زیبایی شناسی حکمت اشراق چیستند و چگونه در تحلیل آثار موسیقی ایرانی مورد استفاده قرار می گیرند؟ روش انجام این تحقیق از منظر هدف، کاربردی -نظری و از منظر شیوه انجام، توصیفی -تحلیلی بود و اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه ای به دست آمد. نتایج نشان می دهند آهنگسازی در موسیقی ایرانی با فرض وجود عشق ، حسن و حزن در روح این موسیقی همواره نیاز به نوعی سلوک عرفانی داشته و مفاهیمی چون کثرت دروحدت، سلسله مراتب ، غایت گرایی ، نمادپردازی و... می توانند مبنایی برای تحلیل آثار موسیقی سنتی ایران باشند.

کلیدواژه ها

حکمت اشراق، سهروردی ، موسیقی سنتی ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.