بررسی معماری دستکند روستای چراغیل در دامنه کوه آتشفشانی سهند

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_1283
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا جلیلی

کارشناسی ارشد مرمت و احیای بناهای تاریخی

مهدی رازانی

استادیار دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

استان آذربایجان شرقی در محدوده کوه سهند دارای موارد بسیاری از معماری دستکند است که برخی کاملا بکر و برخی همچون کندوان به مرور زمان تبدیل به یکی از قطب های گردشگری استان شده است . در حال حاضر برخی از این مجموعه های دستکند این منطقه ساماندهی شده و ضمن مرمت و نگهداری ، در جذب گردشگران داخلی و خارجی سهم به سزایی دارد. روستای چراغیل یکی از روستاهای صخرهای بکر و دست نخورده در دل طبیعت است که تقریبا ناشناخته مانده و اقدامات چندانی در خصوص حفظ و نگهداری و یا مرمت آن صورت نگرفته شده است . متاسفانه طی سالیان آتی با تغییرات آب و هوایی رودخانه ی این روستا شروع به تغییر مسیر و طغیان کرده است و در نتیجه مرور زمان، قسمت های تحتانی جداره صخرهای واقع در جنوب روستا را از بین برده است که منجر به خالی شدن این بخش روستا از سکنه گردیده است . از جمله ویژگی های جالب توجه این روستا معاری صخره کندی است که همگی به یکدیگر راه دارند و در آرایه های معماری آن بر خلاف دیگر روستاهای دامنه سهند از ازارههای رنگی ( قرمز زنگ ) استفاده شده است . در این مقاله با مروری بر ویژگی های معماری صخره کند دامنه سهند به معرفی معماری و آرایه های روستای چراغیل به علاوه عوامل آسیب و عناصر پایداری در معماری این روستا پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

روستای چراغیل ، معماری صخره کند، کوه آتشفشانی سهند، آسیب شناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.