ارزیابی کارایی شبیه سازی بارش_رواناب با استفاده از مدل مفهومی هیدرولوژیکی HBV؛ مطالعه موردی حوضه آبریز درگز
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
- کد COI اختصاصی: ICACU02_1243
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 237
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران گرایش آب و سازههای هیدرولیکی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار
استادیار، گروه مهندسی عمران، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار
استادیار پژوهشی، مرکز پژوهشی آب و محیط زیست شرقEWERIمشهد
چکیده
آب همواره از مهم ترین نیازهای بشر بوده و شناخت فرآیندهای آبی و مدیریت آن با توجه به نقش آب و شرایط خاص اقلیمی کشور، امری ضروری می باشد. در همین راستا شبیه سازی جریان که از مباحث اصلی هیدرولوژی می باشد را می توان با بهره گیری از مدلهای بارش_رواناب موردمطالعه قرارداد. مدلهای هیدرولوژی درواقع وظیفه تبدیل یک سامانه یا سیستم به حالتی سادهتر و خلاصه تر را دارند و به عنوان برقرارکننده ارتباط بین تئوری مسئله و عمل به دست آوردن اطلاعات، بررسی و تجزیه آنها شناخته می شوند. درواقع مدل نمایانگر واقعیت است و واکنش های مشخصی از حیات حقیقی را به تصویر می کشد و درنهایت سبب درک و شناخت فرایندهای هیدرولوژی می گردد. ازآنجایی که مدلهای بارش_رواناب دارای تنوع می باشند، انتخاب مدلی مناسب برای حوضه امری ضروری است . در این پژوهش از مدل هیدرولوژی مفهومی به نام HBV برای شبیه سازی بارش_رواناب در حوضه آبریز درگز استفادهشده است . جهت اجرای مدل و شبیه سازی فرایند بارش_رواناب در این حوضه ، کد رایانه ای در محیط نرم افزار متلب کدنویسی شده است . دوره شبیه سازی در این تحقیق از سال آبی ۸۴-۸۳ تا ۹۷-۹۸ بوده و از دادههایی قبیل درجه حرارت، بارش و تبخیر و تعرق پتانسیل در مقیاس روزانه به عنوان ورودی های مدل جهت شبیه سازی استفاده شده است . درنهایت پس از شبیه سازی و واسنجی ، با استفاده از ضرایب عملکرد مدل، نتا یج خروجی مورد تحلیل قرار گرفتند. این نتایج نشان دهنده مقدار ضریب تعیین ((R۲ برابر با ۹۹ /۰، حاصل RMSE برابر با ۰۷/۰، ضریب نش ساتکلیف (E) معادل ۵/۹ و درنهایت مقدار Bias برابر با ۳۲/۰ در دوره شبیه سازی پانزده ساله بوده که این مقادیر حاکی از سازگاری مطلوب مدل در حوضه آبریز درگز می باشد. همچنین مشخص گردید که سه پارامتر TT، SFCF و K۲ بیشترین تاثیر را بر روی نتایج خروجی دارند.کلیدواژه ها
شبیه سازی بارش_رواناب، واسنجی ، مدل هیدرولوژی مفهومی ، حوضه آبریز درگز، مدل HBVمقالات مرتبط جدید
- جایگاه محیط زیست از منظر قرآن و آموزه های دینی
- راهبردهای موثر در تحقق مدیریت مطلوب شهری با رویکرد توسعه گردشگری در پرتو محیطزیست پایدار
- مطالعه نقش گردشگری در توسعه پایدار و شکوفایی اقتصادی نمونه موردی شهرستان الیگودرز
- بررسی عوامل موثر بر نگرش شهروندان نسبت گردشگری (مطالعه موردی شهر دورود)
- پهنه بندی خطر سیل در محدوده بخش مرکزی دلگان با استفاده از روش AHP و GIS
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.