بررسی هندسه پنهان پلان مساجد بنا شده روی بقایای آتشکده نمونهموردی: مسجد جامع اصفهان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0913
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم اسماعیلی

استادیار، دانشگاه آزاداسلامی ، واحد تهرانشرق(قیامدشت )،گروه معماری .

مرجان بهاری نژاد

مدرس، دانشگاه آزاداسلامی ، واحد تهرانشرق(قیامدشت )،گروه معماری .

چکیده

بناهایی که به دست انسان ساخته می شود، جلوه هایی از نگرش او به جهان هستی است که مبین قوه فکری و ساختار فرهنگی اجتماعی افراد آن جامعه است . این برداشت که معماری می تواند دیدگاهی طبیعی یا مافوق طبیعی داشته باشد در هر حال خارج از تاثیر محیط اطراف و اقلیم جغرافیایی انسان نیست ، لذا در بررسی معماری یک بنا، ابتدا باید جهان و جهانبینی سازنده آن بنا را مورد کنکاش قرار داد تا بتوان افکار و عقاید او را در حجمی از آرایش فضا مشاهده کرد. معماری سنتی ایران، تجلی نمادین جهانی ابدی و ازلی است که این جهان را محلی گذرا و واسطه ای برای رسیدن به مرتبه ای والاتر به منظور وصول به آرامش درونی می داند؛ معماری ایران که به صورتهای گوناگون در بناهای مختلف متجلی گشته ، جایگاه خاصی را داراست که در آن، عقاید و رسوم و آیین ها در شرایط جغرافیایی و اقلیمی نمود بارزی دارد و حاصل دسترنج هنرمندانی است که برای اعتلای این هنر با تکیه بر ایمان خویش ،از جان خود مایه گذاشته و در این راه از هیچ کوششی دریغ نورزیدهاند. همراه با اساتید معماری ، استادان صنایع دستی نیز با همان تفکر فوق اما تجلی یافته در هنر خاص خویش ، تکامل بخش و اثرگذار بر معماری سنتی ایرانی بودهاند. به منظور پالایش موضوع ابتدا به بیان کلیاتی راجع به آتشکدهها و مساجد می پردازیم که لایه های ارتباطی میان آن دو را (فضای روحانی ، تلاقی ادیانو هنر در معماری و غیره) بیابیم و مورد بررسی قرار دهیم . سپس به بررسی هندسه پلان مسجد مسجد جامع اصفهان پرداخته خواهد شد. ما در این پژوهش در نظر داریم که به بررسی پلان مساجدی که روی بقایای آتشکده بنا شدهاند بپردازیم و میزان تاثیرپذیری این مساجد از آتشکدهها را مورد مطالعه قرار دهیم .

کلیدواژه ها

هندسه، مسجد جامع اصفهان، آتشکده.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.