منظر در گام دوم انقلاب با رویکرد تبیین و ارائه ی سبک معماری وشهرسازی در تمدن اسلامی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0909
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قطب زاده

تهران مینی سیتی

چکیده

افراط در شعار و نیز ساختارهای کالبدی در مدرنیزم که منجر به جهانی سازی معماری با سبکی واحد و حذف افراطگرایانه تاریخ و فرهنگ از معماری گردید، به شکل گیری جنبش پست مدرن در دهه هفتاد میلادی انجامید. این جنبش ها که دهه به دهه دستاوردهای خود یا جنبش های قبل از خود را نقد می کردند، راهی به تغییر و پایداری می جستند و بی ثباتی های برخاسته از نفی تمدن و فرهنگ را برنتابیدند. از فرهنگ و تاریخ تا تکنولوژی و پیوند با طبیعت و کم کردن تخریب زیست محیطی و استفاده از انرژی های پاک و استفاده عقلانی از علم در معماری با گرایشات جدید توجه به حقوق آیندگان و حفظ محیط زیست ، همه و همه اتفاق افتاد ولی به نظر می رسد حلقه گم گشته تمام این جستجوها، معنویت و جایگزینی حق محوری در دنیای خودمحور امروز باشد ولی ازآنجاییکه این اصل به تجدیدنظر در فلسفه و مبانی -نظری شکل گیری دنیای مدرن از قرن ۱۵ و دوران رنسانس برمی گردد، لذا مقاومتی سخت گیرانه و رفتارهای تهاجمی در اصرار به سبک زندگی برخاسته از تمدن غرب، به صورت فرار به آینده و برنامه ریزی برای این سیستم از درون پوسیده و ناکارآمد، نادیده انگاشته می شود و با ابزار دنیای پست مدرن سعی در تحمیل دهکده جهانی واحد بردگان(به جای مردمان) با وضع قوانین بین المللی در همه ی زمینه های اساسی دارند. در مقابل تمدنهای نوظهور دیگری پای به عرصه نهادهاند که به آن پرداخته می شود. بااین حال بشر روزی با حقیقت تمدن نوین اسلامی روبرو خواهند شد و این مهم جز با ارایه سبک زندگی درخور و متناسب و طی مراحل و مراتبی تجربی و علمی محقق نمی شود. در این نگارش ضمن بررسی مبانی گام دو انقلاب به تحلیل و بررسی مکاتب غربی با محوریت تفکر مدرن از دوران رنسانس در بستر تاریخ غرب و سیر تحولی آن و مقایسه تطبیقی تفکر جامعه مدنی اسلامی ایرانی از انقلاب ۵۷ شمسی و سیر مکاتب موثر در پیدایی تمدن نوین اسلامی در شهرسازی ، منظر و معماری ایران با هدف تبیین و ارائه ی سبک معماری و شهرسازی این تمدن پرداخته می شود و روش تحقیق توصیفی با مطالعات کتابخانه ای در مبانی نظری ست که با مقایسه ی تطبیقی مصادیق دنبال می شود. منظر ایرانی که می توان آن را منظر فرهنگی ایران (به دلیل تاکید بر خاصیت تمدنسازی ) در نظر گرفت علاوه بر شامل بودن نکات گسترده در حوزهی معماری و شهرسازی ، هم زمان دربردارنده مفاهیم ذهنی نیز می باشد؛ از این رو ترجیحا در مواردی از واژه ی منظر که جامع تر به نظر می رسد، استفاده شده است . منظر برخاسته از این تمدن نوین ، پیش از هر چیز نیازمند تبیین مبانی نظری توسط متفکران، فلاسفه و هنرمندان ایرانی ست که هویت خود را در فرهنگ بیگانه غرب جستجو نمی کنند.

کلیدواژه ها

گام دوم انقلاب، تمدن غرب، مبانی نظری، تمدن نوین اسلامی، سبک معماری و شهرسازی تمدن اسلامی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.