جستاری بر شناخت ویژگی های ساختاری معماری روستایی استان سمناننمونه مورد بررسی :روستای پاده

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0901
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین باغبان

کارشناس ارشد معماری ،دانشکده معماری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان

نگین دارائی

کارشناس معماری، دانشکده معماری و شهرسازی ،دانشگاه سمنان

سبا طحان

کارشناس معماری، دانشکده معماری و شهرسازی ،دانشگاه سمنان

چکیده

با عبور از عصر سنت و ورود به عصر مدرن و معماری مدرن رفته رفته معماری مدرن که ماحصل تفکر بی هویتی و معماری یکسان برای تمام جهان بود بر معماری اصیل سنتی ایران که حاصل گذر زمان و فرهنگ و هویت ایران و هر منطقه بود چیره گشت و شاهد کاهش تاثیرات معماری سنتی بر روند ساخت وساز بودهایم . معماری مسکونی روستایی در هر اقلیم دارای هویتی اصیل و منحصر به فرد است و به مرور و با توجه به اقلیم هر منطقه ، فرهنگ ، عوامل اجتماعی و اقتصادی خود را تطبیق داده است . با این وجود به دلایل فرهنگی سیاسی `اجتماعی و اقتصادی بسیاری از روستا های تاریخی و کهن در شهر های کویری رو به نابودی و فروپاشی هستند. به همین دلیل مستند سازی و حفط و بررسی ویژگی های معماری مسکونی این روستا ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است . یکی از بهترین بافت های تاریخی باقیمانده در استان سمنان که با توجه به دیرینگی روستا بسیار قابل توجه می باشد روستای پاده در شهرستان آرادان می باشد؛ اما متاسفانه عدم رسیدگی سبب تخریب و متروک ماندن بخش اعظم بافت شده است . مهم ترین هدف این پژوهش بررسی تیپولوژی مسکن روستایی پاده و مستند سازی ویژگی های ساختاری معماری مسکونی آن بوده است ؛ اما با توجه به کمبود اسناد کتابخانه اغلب مطالعات این پژوهش با کمک مطالعات میدانی ، مصاحبه و پرسوجو از افراد مسن روستا به دست آمده است . بعد از بررسی معماری بافت تاریخی روستا سه نوع تیپ به صورت غالب و یک نوع تیپ به صورت معدود برای خانه های روستا مشخص گردید. تیپ شماره یک خانه های سه طاقی بوده است که بیشترین تعداد را به خود اختصاص میداد که مربوط به قشر عادی و عام روستا بوده است . تیپ دوم مربوط به خانه هایی با پیمون ۵ طاق بودند و مختص اربابان و اعیان روستا بوده است . تیپ سوم مختص به خانه های ال شکل بوده است و تیپ چهارم خانه های دو طبقه که به صورت بسیار محدود در سطح روستا یافت شدند که بیشتر برای قشر مرفه روستا ساخته شده است .

کلیدواژه ها

مسکن روستایی، معماری روستایی،بافت روستا،اقلیم گرم وخشک،پاده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.