پدیدارشناسی تغییرات کالبدی خانه ، در راستای تحقق کیفیت محیط زندگی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0562
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا اکبری شارک

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری ، دانشگاه فردوسی مشهد،

شهرام پوردیهیمی

استاد گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی تهران،

رضا سرعلی

دکتری معماری ، دانشگاه شهید بهشتی تهران

سیده فاطمه موسوی نیا

استادیار گروه معماری دانشکده معماری و شهرسازی ، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

پدیدارشناسی رویکردی است که هم به مثابه دستگاهی فلسفی و شیوهای از اندیشیدن و هم به مثابه روشی مستقل در پژوهش های علوم انسانی و اجتماعی شناخته می شود. تحلیل پدیدارشناسی ، به عنوان یک روش تحقیق ، درصدد فهم معنی ، ساختار و ماهیت تجربه زیسته از یک پدیده برای شخص یا گروهی از افراد است . در چند دهه اخیر علاقه فزایندهای به کاربرد تحلیل پدیدارشناسی در رشته های گوناگون ایجاد شده است . در حوزه معماری ، این رویکرد بر مبنای فهم تجربه زیسته کاربران در فضای معماری و بازنمایی آن تعریف می شود که هدف آن دریافت کیفیت های اصلی محیط زندگی و ارتقای آنهاست . هدف پژوهش حاضر کاربست آموزههای پدیدارشناسی به منظور فهم و شناخت معنای نهفته در تغییرات کالبدی خانه از طریق تفسیر کیفی تجارب مکانی کاربران است . در این راستا، خانه ای در خیابان بزرگمهر مشهد به عنوان نمونه موردی انتخاب و با سه نفر از ساکنان خانه مصاحبه هایی با تمرکز بر تغییرات کالبدی صورت گرفته از ابتدای ساخت خانه تا کنون، انجام شده است . نتایج تحقیق حاکی از آن است که کاربران از ابتدای سکونت ، درصدد ایجاد تغییراتی در محیط زندگی خود در راستای هم سو کردن آن با معانی ذهنی جدید خویش و به دنبال آن دستیابی به کیفیت مطلوب محیط زندگی بوده اند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که در گذر زمان، تغییر در تلقی ساکنان از مفاهیمی مانند مالکیت و هویت شخصی ، حریم و احساس خلوت، آسایش و رفاه خانوادگی ، معاشرت، زندگی جمعی و روابط خویشاوندی می تواند منجر به ایجاد تغییرات کالبدی شود.

کلیدواژه ها

پدیدارشناسی ، خانه ، تجربه زیسته ، کیفیت محیط زندگی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.