نگرشی به تحلیل عنصر اصلی و مهم بناهای مذهبی از زمان صدر اسلام تا دوره سلجوقیان، نمونه موردی (مناره یا گلدسته ، ماذنه در مساجد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0537
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز رجبی فام نهندی

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

پیمان نقی پور

دانشجوی کارشناسی ناپیوسته مهندسی حرفه ای معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، ایران

علیرضا اشرف نهند

کارشناس ارشد مهندسی معماری، مدرس دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

الناز شکویی زاده

کارشناس ارشد مهندسی معماری، هیات علمی دانشکده مهارت و کارآفرینی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

فرهنگ و تمدن هر نسلی نشات گرفته از سنت های نیاکان و پیشینیان آن است . بنیان اجتماعی ، فرهنگی و عقیدتی هر ملتی که ریشه در باورهای فرهنگی و اجتماعی دارد، نیاکان آن سرزمین هستند. یکی از مهم ترین عناصر معماری که در فرهنگ معماری و سنت های اجتماعی جایگاه ویژه ای دارد، مناره است که متاسفانه کمتر مورد توجه مورخان و صاحب نظران قرار گرفته است . مناره به معنای مکان نور از نظر ساختمان است . طویل و باریکی که در کنار مساجد و بقاع متبرکه برای اذان یا به خواست راهنما در کنار راه، مساجد و کاروانسراها، مدارس و دارالضیافه ساخته شده است که به منظور روشن کردن چراغ یا آتش بر روی آن است . کمک در شب ، به مناره یا مکان نور شناخته شده است . آثار و نشانه های منارههای پیش از اسلام که تعداد بسیار کمی از آنها در ایران باقی ماندهاند، نتیجه می شود که در منارههای پیش از اسلام هدف ارشاد ساخته شده است . معماری منارهها به ویژه در ایران، بی تردید با تغییرات، ریشه در طرحهای معماری پیش از اسلام دارد، بدین منظور در این مقاله با استفاده از روش توصیفی ، پژوهش های مبتنی بر سیر تحول منارهها، از اوایل اسلام تا دوره سلجوقی ، تاریخ را به خود اختصاص داده است . منارههای ایران که با تکیه بر دادههای جمع آوری شده توسط اینترنت - کتابخانه اهمیت ویژهای به این ویژگی خواهند داد، توجه به ارزش در معماری سنتی ایران، که به فرآیند تحول در طول مناره سلجوقی اسلام و موضوعات آنها مورد بحث و بررسی پرداخته شده است .

کلیدواژه ها

معماری اسلامی ، مناره، اوایل اسلام، دوره سلجوقی ، مناره در ایران، تحول.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.