بازخوانی الگوی هندسی هشت بهشت در معماری بناهای آرامگاهی (موردکاوی : آرامگاههای دوره گورکانی هند و صفوی )

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0530
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا صفری اصل

کارشناس ارشد معماری، مطالعات معماری ایران، پردیس هنرهای زیبا، دانشگاه تهران.

چکیده

توجه به آرامگاه و آرامگاه سازی در میان جوامع مختلف ان سانی دارای سابقه طولانی دارد. بطوریکه در ایران از هزاره دوم قبل از میلاد ساخت بنای آرامگاهی وجود داشته است و این امر بعد از شروع تاریخ اسلامی گسترش یافت و بیشتر موردتوجه قرار گرفت که نشان دهنده اعتقاد به عالم بعد از مرگ است . باتوجه به ارتباط نزدیک بین ایران و هند از دوره پیش از اسلام و در سراسر دوره اسلامی به ویژه دوره گورکانیان و تشابهاتی که در زمینه طرح پلان و تزئینات آرامگاههای دوره گورکانیان با آرامگاههای مقارن خود؛ صفویه در ایران وجود دارد، به نظر می ر سد که در آرامگاه سازی گورکانی هند از سنت های معماری ایرانی استفاده شده است . ازآنجاکه هدف پژوهش حاضر، شناخت و بررسی آرامگاههای دوره گورکانی هند و صفویه در ایران و تحلیل الگوی هشت بهشت است . این پژوهش بر اساس مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است . نتایج این پژوهش نشان می دهد که از دوره تیموریان به بعد، نوعی دیگر از بناهای آرامگاهی که با استفاده از اشکال هندسی ، شکل خاصی بنام »هشت بهشت « در طراحی پلان آرامگاهها به وجود آمد و ساختار کلی بنا را متاثر ساخت . شکل گیری آرامگاههایی با تهرنگ ه شت به شت در هند دارای بسیاری از ویژگی های معماری آرامگاهی ایران ه ستند که در بناهایی همچون مقبره همایون شاه، اعتمادالدوله و آصف خان می توان زمینه های تاثیرپذیری آرامگاههای دوره گورکانی هند از معماری آرامگاههای ایران در چهار مورد خلاصه کرد: ۱- هندسه پلان ۲- تزئینات و نقوش هند سی ۳- نحوه تبدیل هشت ضلعی به دایره در گنبد ۴- کاربرد نیم ستونها و گنبدهای کوچک (تقلید از گنبد سلطانیه ).

کلیدواژه ها

الگوی هشت بهشت ، آرامگاه، دوره گورکانی ، هند، دوره صفویه ، ایران.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.