بررسی کارایی الگوی حیاط مرکزی در بناهای مسکونی اقلیم معتدل و کوهستانی کرمانشاه ( نمونه موردی : خانه معین الکتاب و صارم الدوله )

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0504
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه زنگنه

پژوهشگر دوره دکتری تخصصی معماری، گروه معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.

قادر بایزیدی

استادیار و عضو هیئت علمی گروه معماری، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.

چکیده

امروزه بحث انرژی و بهینه سازی مصرف انرژی در گونه های مختلف ساختمانی در میان جوامع گوناگون، از اهمیت بالایی برخوردار است . با توجه به اهمیت روزافزون مصرف انرژی و کمبود مطالعات در این زمینه و نیز گوناگونی اقلیمی کشورمان و سهم قابل توجه حیاط مرکزی متناسب با هر اقلیم ، در جهت کاهش مصرف انرژی ، نیاز به تعیین معیارهای طراحی بیش از گذشته احساس می شود. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی الگوی حیاط مرکزی کارا در بناهای سنتی اقلیم معتدل و کوهستانی کرمانشاه از طریق بررسی و مطالعات دقیق در میزان تناسبات حیاط مرکزی ، انرژی تابشی دریافتی و سایه اندازی در نمونه های مورد مطالعه (خانه معین الکتاب و صارم الدوله ) می باشد. روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع شبیه سازی نرم افزاری (دیزاین بیلدر و اکوتکت ) بوده و در بخش تحلیل عددی نوع تحقیق کمی است و بر اساس روش قیاسی صورت می گیرد. در این مقاله کوشش بر آن بود تا با تجزیه و تحلیل دو بنای مسکونی دارای حیاط مرکزی در کرمانشاه اثبات شود، اصول معماری ایرانی برگرفته از حقایقی است که بنیان آن آسایش انسان و نیز توجه به بحث انرژی است . بررسی ها نشان داد آسایش حرارتی قابل لمس در این دو بنا توام با نگرش اقلیمی است . از این رو، فرم و جهت گیری در معماری ایرانی ابزاری برای تسلط انسان بر خورشید شناخته می شود تا همواره این منبع عظیم انرژی را کنترل کند و به گونه ای بتواند بازخوردی مناسب را با طبیعت و اقلیم برقرار سازد. نتایج نشان می دهد که خانه صارم الدوله به واسطه ارتفاع کمتر دیوارها و جهت گیری آن (شرقی -غربی ) در طول سال انرژی خورشیدی بیشتر و بهتری را دریافت کرده و سایه اندازی در این بنا کمتر از ساختمان معین الکتاب است .

کلیدواژه ها

حیاط مرکزی ، بهینه سازی مصرف انرژی ، اقلیم معتدل و کوهستانی ، خانه معین الکتاب، خانه صارم الدوله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.