تاثیرات استفاده از نور روز در فضاهای معماری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU02_0473
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر ملایی

دانشجوی کارشناسی ارشد فناوری معماری دانشگاه هنر اسلامی تبریز

فرهاد احمدنژاد

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

نورپردازی خواه طبیعی ، خواه مصنوعی همواره بخشی تفکیک ناپذیر از زندگی انسان را تشکیل داده است . نور خورشید برای انسانها از دیرباز اهمیت و ارزش ویژهای داشته و در طراحی فضاهای معماری بسیار موردتوجه قرارگرفته است . اگرچه باروی کار آمدن نور مصنوعی رفته رفته از اهمیت روشنایی روز در ساختمانها کاسته شد، اما بحران انرژی و مشکلات زیست محیطی حاصل از آن و همچنین مصرف بی رویه سوخت های فسیلی ، بار دیگر انسان را متوجه نور خورشید کرد. چرا که نور خورشید نه تنها منبعی پاک ، لایزال و بی هزینه است بلکه با جنبه های روانشناختی و بیولوژیکی آدمی نیز هماهنگ است . تحقیقات در حوزه تاثیرات استفاده از نور طبیعی در فضاهای معماری را می توان در سطح اجتماعی و فردی پی جویی کرد . از همین رو در ده ه های اخیر بهره گیری هرچه بیشتر از روشنایی طبیعی رنسانس جدیدی را در معماری رقم زده است . در این پژوهش پیامدهای و اثرات گسترده استفاده از نور روز در فضاهای معماری در بعد فردی و اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته است . این مطالعه با هدف بررسی و تببین اثرات نور روز در سطح ملی و فردی به عنوان مبانی شکل گیری طراحی پایدار صورت گرفته است . استفاده از نور طبیعی در سطح ملی سبب کاهش مصرف انرژی ، هزینه های اقتصادی و رد پای کربن دی اکسید می گردد و در سطح فردی به مقولاتی همچون اثرات روانشناختی ،بیولوژیکی و ادراکی پیوند خورده است .

کلیدواژه ها

نور روز و معماری ، روانشناسی محیط ، نور و انرژی ، نور و سلامتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.