بررسی اثر تبخیر بر سطح ایستابی و ضریب زهکشی با استفاده از نرم افزار HYDRUS-۲D (مطالعه موردی: زهکش حائل دشت قزوین)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله هیدروژئولوژی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDTR-6-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه لطیفی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، قزوین، ایران

مسعود سلطانی

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

هادی رمضانی اعتدالی

دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

چکیده

برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی شیرین، مشکلات زیادی ایجاد می کند که مهم ترین آن ها پیشروی آب زیرزمینی شور به سمت اراضی بالادست در دشتها و افزایش غلظت نمک در شورهزار، در شرایط آب زیرزمینی کم عمق است. برای جلوگیری از این اتفاق، از زهکش حائل برای کنترل و کاهش گرادیان هیدرولیکی آب شور به­سمت منابع آب زیرزمینی شیرین استفاده میشود. در مناطق خشک و نیمه خشک، علاوه بر زهکش حائل، تبخیر نیز سهم مهمی در ایجاد افت بار هیدرولیکی دارد. در این تحقیق از نرم افزار HYDRUS-۲D برای بررسی اثر و سهم تبخیر بر عمق آب زیرزمینی و نرخ ضریب زهکشی در زهکش حائل منطقه آبیک قزوین استفاده شده است. این شوره زار در جنوب شرقی استان قزوین واقع شده و هدف از اجرای زهکش حائل در این منطقه، پایین انداختن سطح آب زیرزمینی شور و کنترل پیشروی شوری در منطقه می باشد تا اراضی بالادست زهکش با آبشویی خاک در اثر بارش و جریان آب زیرزمینی و درنتیجه خروج این زهاب به وسیله زهکش به تدریج اصلاح شوند. مدل سازی برای منطقه شوره زار مرکزی به مدت ۹۰ روز و برای سه بافت خاک رسی، لومی، شنی و چهار تیمار نرخ تبخیر شامل: نرخ تبخیر کم، متوسط و زیاد (۲/۰، ۱ و ۵/۲ میلی متر بر روز) و بدون تبخیر، انجام گرفته است. نتایج نشان داد در خاک رسی، تبخیر سهم زیادی در ایجاد افت و کاهش ضریب زهکشی دارد. به­طوری­که با افزایش نرخ تبخیر از ۰ به ۲/۰ میلی متر در روز میزان افت آب زیرزمینی ۵/۱۶ درصد افزایش یافته و ضریب زهکشی نیز ۶/۲۰ درصد کاهش می یابد. در خاک لومی این مقادیر به­ترتیب ۹/۱ و ۷/۱ درصد بوده است. درنتیجه در خاک لومی تاثیر تبخیر کمتر بوده و از تبخیر با نرخ کم چشم پوشی می شود. نرخ کم و متوسط تبخیر در خاک شنی در ایجاد افت در سطح آب زیرزمینی و کاهش ضریب زهکشی بی تاثیرند؛ اما نرخ تبخیر زیاد با افزایش ۹/۶ درصد افت در سطح آب زیرزمینی و ۷/۱۵ درصد کاهش در ضریب زهکشی، موثر بوده و لازم است با اندازه گیری دقیق نرخ تبخیر، مقدار آن در شبیهسازیها در نظر گرفته شود و قابل چشم پوشی نیست. نتایج تحقیق حاضر با کارهای محققانی که در زمینه­های مرتبط کارکرده اند، همخوانی دارد و پیشنهاد می شود در مطالعات زهکشی به اثر تبخیر به خصوص در خاک های رسی توجه ویژه ای صورت گیرد.

کلیدواژه ها

افت آب زیرزمینی, رس, سهم تبخیر, شن, لوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.