تحلیل مبانی پایدار در روابط استراتژیک ترکیه و اسرائیل در خاورمیانه (۲۰۲۲-۲۰۰۲)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PSIW-11-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود اخوان کاظمی

دانشیار علوم سیاسی، دانشگاه رازی

مختار زیبایی

دانشجوی کارشناسی ارشد روابط بین الملل، دانشگاه رازی

زنیره نصری

دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی، دانشگاه رازی

چکیده

هدف: با وجود رابط نسبتا متعادل ترکیه و رژیم اشغالگر قدس در گذشته، اما با حاکمیت احزاب ایدئولوژیک ­محور با اعتقادات متضاد طرفین؛ یعنی حزب عدالت و توسعه در ترکیه و احزابی مانند لیکود در رژیم اشغالگر قدس، این رابطه برخلاف انتظارات، کماکان حفظ و حتی در مواقعی مستحکم تر شده است؛ موضوعی که پژوهش حاضر با اهداف بررسی تناقض مذکور و آشکار شدن نقاط پنهانی این ارتباط اقدام کرده است.  روش: این مقاله، با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و با کاربست نظریه آشوب که نظمی خاص و قابل پیش بینی را ورای اختلافات ظاهری بین دولت ها مطرح می سازد، در صدد پاسخ به این سوال است که چرا با وجود برتری عوامل تنش آفرین، شاکله اصلی روابط ترکیه و رژیم اشغالگر قدس برخلاف سیاست های اعلامی در عمل پایدار و راهبردی بوده است؟  یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد، با وجود لفاظی های تنش زا و اختلافاتی مانند مسئله فلسطین، کردها، حقوق بشر و ... در عمل روابط ترکیه و رژیم اشغالگر قدس، پایداری نسبی خود را حفظ کرده و اختلافات و لفاظی های مذکور، صرفا استتاری جهت سیاست های اعمالی طرفین مانند مسائل اقتصادی، امنیتی و ... بوده است.  نتیجه گیری: ایدئولوژی­ محوری، حامی حقوق بشر بودن و غیره، تنها پوششی از سوی ترکیه و رژیم اشغالگر قدس جهت نیل به اهداف دوجانبه و اهداف بزرگتری مانند نوعثمانی گری ترکیه و تبدیل شدن به یکی از قدرت های منطقه ای از سوی رژیم اشغالگر قدس بوده و برخلاف سیاست های اعلامی، نظمی ثابت و پایدار در روابط عملی آنان برقرار بوده است.

کلیدواژه ها

ترکیه, اسرائیل, نظریه آشوب, همگرایی, کردها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.