اثر عصاره گیاه درمنه ترکمنی(Artemisia turcomanica) بر بیان ژن هایbax و bcl۲ رده سلولی سرطان دهانه رحم(Hela)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-17-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 320
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا کشتمند

استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

فرناز اسلامیان

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

اردشیر حسام پور

استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

اصلی ترین عامل مرگ و میر در جوامع انسانی سرطان است و گیاهان دارویی به دلیل دارا بودن ترکیبات موثر می توانند نقش مهمی در درمان سرطان ایفا کنند. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدسرطانی عصاره گیاه درمنه ترکمنی (Artemisia turcomanica) بر زنده مانی رده سلولی سرطان دهانه رحم (Hela) و اثر آن بر بیان ژن های bcl۲ و Baxمی باشد. در این مطالعه تجربی، ابتدا عصاره هیدروالکلی گیاه درمنه ترکمنی تهیه وسلول های سرطانی Hela در محیط کشت RPMI۱۶۴۰ حاوی سرم جنین گاوی و پنی سیلین/ استرپتومایسین کشت و با غلظت های مختلف عصاره هیدروالکلی درمنه ترکمنی (۲۵۰،۵۰۰، ۱۲۵،۵/۶۲ و۲۵/۳۱ میکروگرم بر میلی لیتر) به مدت ۲۴، ۴۸و ۷۲ ساعت تیمار شدند. اثر ضد سرطانی عصاره به روش MTT بررسی و درنهایت در غلظت ۵۰ درصد کشندگی بیان ژن های Bax, Bcl۲ با روش Real-Time PCR ارزیابی شد. داده ها با نرم افزار SPSS، آنالیز واریانس یک طرفه، تست توکی و p کمتر از ۰۵/۰ تحلیل شد. این پژوهش نشان داد اثر ضد سرطانی عصاره بر سلول ها با افزایش غلظت و زمان نسبت به نمونه های کنترل افزایش معنی داری داشته، همچنین نتایج Real-Time PCR نشان داد که بیان ژن های Bax وBcl۲ در زمان های ۴۸ و۷۲ ساعت به طورمعنی داری نسبت به نمونه کنترل تغییر یافت. نتایج نشان داد که عصاره گیاه درمنه ترکمنی یک ترکیب ضدسرطانی موثر بر سلولهای سرطانی دهانه رحم میباشد و احتمالا با بررسیهای بیشتر و شناسایی ترکیبات موثر موجود در عصاره گیاه، بتوان گامی در جهت یافتن و طراحی داروهای جدید و موثر در درمان سرطان برداشت.

کلیدواژه ها

آپوپتوز, درمنه ترکمنی, زنده مانی, رده سلولی دهانه رحم((Hela

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.