بررسی تحلیلی تطبیقی سفالینه های سلجوقی و پنج گنج نظامی
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی گردشگری، فرهنگ و هنر
- کد COI اختصاصی: TCACONF10_019
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 407
نویسندگان
کارشناس ارشد صنایع دستی، دبیر و هنرآموز سازمان آموزش و پرورش
چکیده
با روی کار آمدن حکومت مسلمانان در ایران بابی نو در هنر سفالگری پدید آمد و هنر صنعت سفالگری اسلامی به نمونه ای شاخص در هنر ایران مبدل گردید. با شروع حکومت سلجوقیان به عنوان حکومتی مقتدر،که در تلاش برای حمایت و ترویج هنر،علوم (به طور خاص نجوم) وادبیات بوده در زمینه سفال نیز انقلابی شگرف رخ می دهد؛و انواع سفال های لعابی همچون زرین فام و مینایی متداول می گردند. پیوند میان سه حوزه علم ،ادب وهنر در سفال های این دوره تجلی می یابد و هنرمندان سفالگر این سه حوزه را در نگاره های به کار می برند. یکی از شاخص ترین چهره های ادبیات این دوره نظامی است.انسان و جایگاه انسانی در کنار طبیعت در داستان های وی بسیار شاخص است.این رویکرد انسان گرایی و طبیعت گرایی در بینش وی جایگاهی رفیع داشته است. انسان و وجود آن به صورت تکامل یافته از دو جنس مذکر و مونث در هماهنگی با طبیعت از گفتار،دیدگاه و افکار نظامی در سفالینه های رایج و شاخص دوره سلجوقی به کار می رود. نظامی انسان کامل را در تعامل با افلاک آسمانی، سیارات و عناصر طبیعت دانسته و راه حصول به عالم والا را تدبر در این موارد می داند: توجه به ظرافت های آفرینش در طبیعت به عنوان عالمی کبیر،تامل در افلاک و ستارگان وکشف نظم افلاک متاثر از نظام خداوندی و در نهایت ذات انسانی و انسان شناسی به عنوان مقدمه ای در شناخت صفات الهی. با بررسی نقوش سفالینه های دوره سلجوقی می توان به نمود آثار و تفکرات نظامی در نگاره های،سفال های متداول دوره سلجوقی پی برد.کلیدواژه ها
سفال سلجوقی، نظامی گنجوی، نقوش انسانی، نقوش سفال سلجوقیمقالات مرتبط جدید
- زیست مدرن و عوامل منفی تغییر ارزش های اخلاقی از دیدگاه اسلام (مبتنی بر آرای آیت الله جوادی آملی)
- تحلیل مولفه های دگرگونی نامطلوب نظام ارزشی در منظومه تفکر اسلامی
- تحلیل زبان شناختی خطبه حضرت خدیجه (س) «مطالعه موردی خطبه ازدواج خدیجه (س) با پیامبر اکرم (ص)»
- چالش های شکاف نسلی در عصر دیجیتال و راهکارهای جبرانی آن
- واکاوی ترجمه بینانشانه ای تصاویر نوشتار در صور الکواکب عبدالرحمن صوفی (مطالعه موردی صورت های فلکی انسانی)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.