بازیابی کاخ ها و باغ های اصفهان عصر سلجوقی به استناد مکتوبات تاریخی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی، دوره: 14، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_CHIST-14-53_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی احمدی

Associate Professor of Archeology, Department of Literature and Humanity, Kurd University, Kurdistan. Iran

علیرضا انتشاری

. MA Student of Archeology, Department of Humanity, Tarbiyat Muddares University, Tehran, Iran

چکیده

بازیابی کاخ­ها و باغ های اصفهان عصر سلجوقی به استناد مکتوبات تاریخی چکیده دوره حکمرانی سلجوقیان در تاریخ سیاسی، فرهنگی، هنری و معماری ایران دوره اسلامی به طور اعم و اصفهان دوره اسلامی به طور اخص، همواره یکی از دوره­های مهم و اثرگذار به شمار آمده است. با وجود این، نکات مبهم و جنبه­های ناشناخته بسیاری از این دوره تاریخی، فرا روی محققان قرار دارد که از آن جمله چگونگی ساخت کاخ­ها و باغ­های سلاطین و دولت­مردان سلجوقی در یکی از پایتخت­های مهم آنها اصفهان است. برهمین­اساس، در پژوهش پیش رو سعی بر آن است که به شیوه تاریخی­ تحلیلی، با تکیه بر منابع تاریخی و ادبی و همچنین نگاهی به آثار منتسب به این دوره، تا حد امکان جنبه­های روشن­تری از وضعیت کاخ­ها و باغ­های این دوره به­ دست آید. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، کاخ­ها و باغ­های اصفهان عصرسلجوقی با درنظرگرفتن مواردی همچون هویت مالکان، موقعیت مکانی، دوره ساخت، نوع کاربری و شمول، در دسته­هایی­چند قابل طبقه­بندی است؛ اکثر بناها متعلق به وزرا و رجال سیاسی این عهد بوده و به­اسطه شیوه خاص زندگی حاکمان سلجوقی که سیار بودن دربار و کم­جلوه بودن حضور حاکم در پایتخت را در پی داشت­ کاخ­ حکومتی شهر، بیش­ از آنکه مکانی برای سکونت سلطان و خاندان وی باشد، مکانی برای انجام امور اداری و رسمی بوده است. واژه­های کلیدی: دوره سلجوقی، ملکشاه سلجوقی، کاخ، باغ، اصفهان.

کلیدواژه ها

Seljuq Period, MalekShah, Palace, Garden, Isfahan, دوره سلجوقی, کاخ, باغ, اصفهان, ملکشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.