ترسیم نقشه علمی مقالات منتشر شده در حوزه امام رضا (ع)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه بازیابی دانش و نظامهای معنایی، دوره: 9، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_JKS-9-32_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی علیپور حافظی

استادیار، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

داریوش مطلبی

دانشیار، دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی یادگار امام خمینی (ره)، شهر ری، تهران، ایران

چکیده

هدف اصلی، ترسیم شبکه علمی مقالات پژوهشی حوزه موضوعی امام رضا (ع) بود. پژوهش با استفاده از تحلیل هم رخدادی واژگان و تکنیک تحلیل شبکه ای به شناسایی روابط مفهومی میان مقالات منتشر شده در موضوع امام رضا (ع) انجام شد. ۱۳۰۵ مقاله به محوریت امام رضا (ع) تحلیل شد. اطلاعات توصیفی با استفاده از سیاهه وارسی، جهت یکدست سازی و ترسیم نمودارها وارد نرم افزار اکسل شدند. جهت تهیه ماتریس های متقارن برای ترسیم نقشه های هم رخدادی از نرم افزار راورماتریس استفاده شد. ماتریس ها برای محاسبات سنجه های مرکزیت درجه و بینیت وارد نرم افزار یوسی آی.نت شدند. به منظور مصورسازی نقشه ها نیز از نرم افزار وی ااس ویوور استفاده شد. یافته ها نشان داد که نویسندگانی مانند خلیل بیگزاده و زهرا قاسمنژاد در رتبه نخست پرکارترین نویسندگان قرار دارند. دانشگاه فردوسی مشهد نیز در رتبه اول مشارکت در انتشار مقالات با موضوع امام رضا (ع) قرار دارد. پژوهشگران با رتبه استادیاری بیشترین مشارکت را در انتشار مقاله داشته اند. رشته زبان و ادبیات فارسی نیز فعال ترین پژوهشگران را در انتشار مقاله دارد. نویسندگانی مانند منصوره فصیح رامندی، حسین بهروان، و سیدابراهیم مرتضوی به دلیل داشتن بیشترین میزان مرکزیت بینیت از توانایی بالایی برای انتقال اطلاعات و دانش در شبکه برخوردارند. رشته های علمی مانند علوم تربیتی، پژوهش اجتماعی، و دین پژوهی با داشتن بیشترین میزان مرکزیت درجه از محبوب ترین رشته ها در شبکه همکاری بین-رشته ای هستند. دانشگاه هایی مانند علوم انتظامی امین، پیام نور، و دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از محبوب ترین سازمان های فعال در شبکه همکاری میان موسسات علمی حامی انتشار مقالات هستند.

کلیدواژه ها

امام رضا (ع), مقالات, دانشگاه ها, رشته های علمی, پژوهشگران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.