مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر استرس ناشی از مرگ، شاخص های زیستی FBS و HbA۱c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 65، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-65-3_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سودابه بهزادی

دانشجوی دکترای روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران

بیوک تاجری

گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران(نویسنده مسئول)

شیدا سوداگر

گروه روانشناسی سلامت، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی،کرج، ایران

زهرا شریعتی

استادیار و عضو هیئت علمی ، واحد علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران. ایران

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و واقعیت درمانی بر استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA۱c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II بود. روش کار: طرح پژوهش به لحاظ هدف کاربردی از نظر ماهیت یک پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و با گمارش تصادفی بود. از جامعه بیماران سالمند دیابتی (نوع II) مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی بیماران دیابتی شهر شیراز در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ به روش نمونه گیری هدفمند تعداد ۶۰ نفر انتخاب شده و در ۳ گروه ۲۰ نفره جایگزین شدند. به منظور بررسی فرضیه های تحقیق از روش تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون t برای دو گروه مستقل استفاده شد. نتایج: یافته های بدست آمده نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهدو واقعیت درمانی بر استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA۱c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II تاثیر معنی دار و پایداری داشته است (۰۵/۰> P). آزمون تعقیبی توکی نشان دهنده اختلاف میانگین استرس ناشی از مرگ و شاخص های زیستی FBS و HbA۱c بین گروه کنترل و گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش و گروه واقعیت درمانی بود. نتیجه گیری: می توان درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و و واقعیت درمانی برای کاهش استرس ناشی از مرگ استفاده کرد و از این روش های درمانی برای بهبود شاخص های زیستی FBS و HbA۱c در سالمندان مبتلا به دیابت نوع II می توان سود جست.

کلیدواژه ها

تعهد و پذیرش, واقعیت درمانی, استرس ناشی از مرگ, شاخص های زیستی FBS و HbA۱c, سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.