تاثیر ۱۲ هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین بر شاخص های گلایسمیک، آدیپونکتین و پروفایل لیپیدی در مردان چاق مبتلا به دیابت نوع دو با چربی خون بالا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن نقی زاده

استادیار گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.

فائزه حیدری

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

جبرئیل پوزش جدیدی

دکتری فیزیولوژی ورزش، گروه تربیت بدنی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

چکیده

هدف: تمرینات بدنی و مصرف گیاهان دارویی با خواص ضدالتهابی یکی از پرکاربردترین روش­ها برای کاهش عوارض دیابت نوع دو است. هدف از این پژوهش بررسی اثر تعاملی ۱۲ هفته تمرین تناوبی شدید و مصرف کورکومین بر شاخص های گلایسمیک، آدیپونکتین و پروفایل لیپیدی در مردان چاق مبتلا به دیابت نوع دو با چربی خون بالا بود. روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی دوسوکور بود. جامعه آماری شامل مردان مبتلا به دیابت نوع دو با میانگین سنی ۰۵/۲±۷۶/۳۸ سال و وزنی۹۶/۲±۰۰/۸۹ کیلوگرم بودند که تعداد ۶۰ نفر در این پژوهش شرکت کردند. آزمودنی­ها به طور تصادفی در چهار گروه، تمرین تناوبی شدید، تمرین تناوبی شدید + مصرف کورکومین، کورکومین و کنترل-دارونما قرار گرفتند. مداخله تمرینی سه جلسه در هفته و مصرف کورکومین روزانه ۲۱۰۰ میلی گرم در سه وعده ۷۰۰ میلی گرمی به مدت ۱۲ هفته اجرا شد. قبل و بعد از تمرین شاخص های ترکیب بدنی و بیوشیمیایی سنجش شدند. از تحلیل واریانس تک راهه، تحلیل واریانس عاملی (۲×۲) اندازه­گیری مکرر و آزمون تی همبسته برای تحلیل داده­ها استفاده شد. یافته ها: اثر تعاملی تمرین و کورکومین موجب افزایش معنی دار آدیپونکتین (۰۱۰/۰=P)؛ و کاهش معنی دار گلوکز (۰۰۰۱/۰=P)، انسولین (۰۲۱/۰=P)، هموگلوبین گلیکوزیله (۰۲۱/۰=P)، مقاومت انسولینی (۰۰۱/۰=P)، (۰۰۰۱/۰=P) TC، (۰۰۱/۰=P) TG، (۰۰۲/۰=P) LDL و (۰۱۱/۰=P) HDL شد. تمرین به تنهایی باعث تغییرات معنی دار در تمام متغیرهای بیوشیمیایی شد، ولی مصرف کورکومین به تنهایی باعث تغییرات معنی دار نشد (۰۵/۰< P). نتیجه گیری: بنابراین، ۱۲ هفته تمرین تناوبی شدید با مصرف کورکومین، وضعیت گلایسمیک و نیمرخ لیپیدی را در مردان مبتلا به دیابت نوع دو با چربی خون بالا در مقایسه با اثر اصلی تمرین و کورکومین، بیشتر بهبود بخشید.

کلیدواژه ها

تمرین تناوبی شدید, مکمل ضدالتهابی, مقاومت انسولینی, سندروم متابولیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.