مقایسه اثر ۸ هفته تمرینات متفاوت (استقامتی، مقاومتی و ترکیبی) بر روی سطوح سرمی نسفاتین-۱ و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات کاربردی تندرستی در فیزیولوژی ورزش، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAHSSP-10-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه کرونی

کارشناس ارشد فیزیولوژی فعالیت بدنی و تندرستی، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.

علی یونسیان

دانشیار فیزیولوژی ورزش، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.

عادل دنیایی

استادیار فیزیولوژی ورزش، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه صنعتی شاهرود، سمنان، ایران.

چکیده

هدف: نسفاتین-۱آدیپوکاینی است که از بافت چربی ترشح شده و در سازوکار تنظیم عملکرد انسولین و متابولیسم گلوکز شرکت دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر ۸ هفته تمرینات متفاوت (استقامتی، مقاومتی و ترکیبی) بر روی سطوح سرمی نسفاتین-۱ و شاخص مقاومت به انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بود. روش شناسی: این تحقیق نیمه تجربی، شامل پیش آزمون و پس آزمون با ۳ گروه تجربی و یک گروه کنترل می­باشد. نمونه آماری این پژوهش را زنان مبتلا به دیابت نوع ۲، با میانگین سنی (۷/۶ ۸۲/۵۰ سال) و شاخص توده بدنی (Kg/m۲ ۳۵/۴ ۸۲/۲۹) تشکیل دادند که به­صورت تصادفی به ۴ گروه ۱۵ نفری: ۱- تمرین هوازی ۲- تمرین مقاومتی ۳- تمرین ترکیبی و ۴- گروه کنترل تقسیم شدند. نمونه­های خونی قبل از شروع تمرینات و ۴۸ ساعت پس از اتمام تمرینات در وضعیت ناشتا جمع آوری شد. از آزمون T وابسته برای ارزیابی تفاوت درون گروهی، آزمون ANOVA برای ارزیابی تفاوت بین گروهی، سطح معناداری ۰۵/۰ > p استفاده شد. یافته ها: یافته­ها نشان داد، سطوح سرمی نسفاتین-۱ در گروه­های تمرین مقاومتی (۰۲/۰p=) و تمرین ترکیبی (۰۰۹/۰p=) بعد از مداخله افزایش معناداری یافته است، سطح سرمی گلوکز ناشتا در گروه­های هوازی (۰۴/۰p=) و ترکیبی (۰۴/۰p=)، سطح سرمی انسولین در گروه ترکیبی (۰۰۷/۰p=)، شاخص مقاومت به انسولین در گروه ترکیبی (۰۰۶/۰p=)، سطح سرمیTG  در گروه­های هوازی (۰۰۷/۰p=) و ترکیبی (۰۰۶/۰p=)، سطح سرمی LDL در گروه­های مقاومتی (۰۱۸/۰p=) و ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، سطح سرمی کلسترول در گروه­های هوازی (۰۳/۰p=)، مقاومتی (۰۴/۰p=) و ترکیبی (۰۲/۰p=)، شاخص BMI در گروه­ ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، درصد چربی بدن نیز در گروه ترکیبی (۰۴/۰p=)  کاهش معنی­داری یافته بود. همچنین سطوح سرمی HDL در گروه­های هوازی (۰۰۶/۰p=) و ترکیبی (۰۰۵/۰p=) و شاخص عملکرد سلول­های بتا در گروه ترکیبی (۰۰۱/۰p=)، افزایش معناداری یافته بود. نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه به ­نظر می­رسد، تمرینات ترکیبی محرک مناسب­تری برای افزایش سطوح سرمی نسفاتین-۱ پلاسما و کاهش عوامل خطر در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ می­باشد.

کلیدواژه ها

تمرینات استقامتی, مقاومتی, ترکیبی, نسفاتین-۱, مقاومت به انسولین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.