اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد عقلانی هیجانی (REBT) بر الگوی ارتباطی، صمیمیت و سبک های حل تعارض در کارکنان متاهل نیروهای نظامی با علائم افسردگی شدید

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی نظامی، دوره: 13، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JMPSA-13-51_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان عباسی ابرزگه

نویسنده مسئول: دانشجوی دکتری، روانشناسی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، ایران

نفیسه درخشان

کارشناسی ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

فاطمه اسدی

کارشناسی ارشد، مشاوره، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.

فاطمه سبزواری

کارشناسی ارشد، مشاوره توانبخشی، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران

آزاده باقری

کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.

چکیده

هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد عقلانی هیجانی (REBT) بر الگوی ارتباطی، صمیمیت و سبک های حل تعارض در کارکنان متاهل نیروهای نظامی با علائم افسردگی شدید بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان مرد متاهل با علائم افسردگی شدید در ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد ۳۰ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه ۱۵ نفر) گمارده شدند. برای شناسایی کارکنان مرد متاهل نیروهای نظامی با علائم افسردگی شدید، پرسش نامه افسردگی (بک و همکاران، ۱۹۹۶) در میان ۴۵۰ نفر توزیع و ۳۰ نفر با نمرات بالاتر از ۲۹ در پرسش نامه افسردگی و با تشخیص نشانه های افسردگی ازطریق مصاحبه بالینی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های الگوی ارتباطی زوجین (کریستنس و سولاوای، ۱۹۹۱)، پرسش نامه صمیمیت زناشویی (تامپسون و واکر، ۲۰۰۲) و پرسش نامه سبک های حل تعارض زوجین (رحیم، ۱۹۸۳) استفاده شده است. بر روی گروه آزمایش در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای، رویکرد عقلانی هیجانی اجرا و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داده است که مشاوره گروهی با رویکرد عقلانی هیجانی (REBT) بر الگوی ارتباطی، صمیمیت و سبک های حل تعارض در کارکنان متاهل نیروهای نظامی با علائم افسردگی شدید اثربخش است (p< ۰/۰۵).

کلیدواژه ها

افسردگی, الگوی ارتباطی, رویکرد عقلانی هیجانی (REBT), صمیمیت, سبک های حل تعارض

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.