گسترش مبانی علوم عصب شناسی در حسابداری مدیریت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری مالی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAK-9-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نمازی

استاد ممتاز حسابداری، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

حسن اسماعیل پور

کارشناس ارشد حسابداری، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

هدف: اخیرا علوم عصب شناسی در رشته های روان شناسی، اقتصاد و مالی بکار گرفته شده و سودمندی آن نیز نشان داده شده است. هدف اصلی این مطالعه، گسترش ادبیات علوم عصب شناسی به حسابداری است. در راستای این هدف، برای اولین بار، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هم زمان سیستم فعال سازی رفتاری (BAS) و سیستم بازداری رفتاری (BIS) بعنوان متغیرهای مستقل و عملکرد نیم کره های مغزی، بعنوان متغیر تعدیلی، بر فعالیت های استراتژیک تصمیم گیری حسابداران مدیریت بعنوان زیرمجموعه ای از حسابداری، می پردازد. روش: روش پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع نظرسنجی است. جامعه آماری کلیه حسابداران مدیریت شرکت های بورس اوراق بهادار تهران در سال ۱۳۹۸ بود. میزان تاثیر متغیرهای فوق، با طرح سناریوهای مختلف و استفاده از پرسش نامه در مقیاس طیف پنج گزینه ای لیکرت بررسی شد. به منظور بررسی تاثیر متغیرها از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و برای تحلیل الگوها از رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد. یافته ها: یافته ها نشان داد که BAS اثر مستقیم و BIS اثر غیرمستقیم بر فعالیت های بازاریابی، عملیاتی، منابع انسانی، حسابداری و بودجه ای حسابداران مدیریت می گذارند. هر کدام از نیم کره های چپ و راست مغز بعنوان متغیر تعدیلی، کارکرد تخصصی و متفاوتی بر فعالیت های حسابداران مدیریت دارند. نقش تعاملی«BAS و نیم کره چپ» و نقش تعاملی «BIS و نیم کره راست» بر فعالیت های حسابداران مثبت و معنادار است. در مقابل، نقش تعاملی «BAS و نیم کره راست» و هم چنین تعامل «BIS و نیم کره چپ» تاثیر معناداری بر فعالیت های حسابداران مدیریت ندارند. نتیجه گیری: علوم عصب شناسی، دانش حسابداری و حسابداری مدیریت را در زمینه های گوناگون، بویژه در قلمرو فعالیت های استراتژیک و موارد رفتاری، بشدت گسترش می دهد. این دانش می تواند فرآیند تصمیم گیری حسابداران و حسابرسان را نیز کامل تر توضیح داده و زوایای تاریک موارد رفتاری عصبی آنان را در خصوص انتخاب یک تصمیم روشن تر سازد. افزون بر این، مدیران، حسابداران، تحلیل گران و دانشگاهیان می توانند از یافته های این پژوهش، به گونه حرفه ای و نظری، در خصوص عملکرد مغز و رفتار، بهره مند شوند. دانش افزایی: مدل ارائه شده در این پژوهش ادبیات «حسابداری عصبی» را گسترش می دهد. یافته های تجربی تا حد زیادی دلایل تفاوت در تصمیم گیری استراتژیک حسابداران مدیریت در عمل و اثرات آن ها را توضیح می دهد. این مدل می تواند توسط سایر حسابداران، مدیران و دانشگاهیان نیز اعمال و گسترش یابد.

کلیدواژه ها

سیستم های مغزی-رفتاری, حسابداری مدیریت, حسابداری عصبی, عملکرد نیم کره های مغزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.