چالش های اندازه گیری قراردادهای بیمه طبق استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره۱۷ در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری مالی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAK-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 317
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رحمانی

استاد، گروه حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا

ندا رسولی

دانشجوی دکتری، گروه حسابداری، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی دانشگاه الزهرا

چکیده

هدف: با توجه به اهمیت شرکت­های بیمه در صنعت خدمات مالی در ساختار کل اقتصاد، بکارگیری موثر استاندارد بین­المللی گزارشگری مالی شماره۱۷ امری ضروری است. اثر استاندارد جدید بر صورتهای مالی و شاخص­های عملکرد کلیدی شرکت­های بیمه بااهمیت خواهد بود و لذا این پژوهش با هدف شناسایی چالش­هایی که شرکت­های بیمه در بکارگیری مدل­های اندازه­گیری در استاندارد جدید با آن روبرو خواهند شد، در ایران انجام شده است. روش: در این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی از طریق گروه کانونی شامل افراد با تجربه مربوطه در صنعت بیمه و دارای دانش قبلی از استاندارد بین­المللی گزارشگری مالی (ابگم) شماره۱۷ استفاده شده است. یافته­ها: در این پژوهش چالش­های بکارگیری مدل­های اندازه­گیری ابگم شماره۱۷ در گروه­بندی­هایی شامل اهداف و دامنه بکارگیری، واحد حساب و سطح تجمیع و تفکیک قراردادها، آزمون قرارداد زیان بار، تفکیک اجزای قرارداد بیمه، رویکرد حق الزحمه متغیر، رویکرد تخصیص حق بیمه و رویکرد سازه بلوکی شناسایی و تحت زیرگروه­هایی ارائه شده­اند. نتیجه­ گیری و دانش افزایی: نتایج پژوهش حاضر نشان می­دهد که مدل­های اندازه­گیری در ابگم شماره۱۷ بسیار بر قضاوت، تکنیک­های مدلسازی اکچوئری و همچنین کیفیت اطلاعات پایه بستگی دارند و اجرایی نمودن ابگم شماره۱۷ در شرکت­های بیمه با چالش­های متعددی روبرو است که طی پژوهش حاضر شناسایی و طبقه بندی شدند تا به خوبی درک و فهمیده شوند. یافته­های این پژوهش ضمن دانش افزایی در حوزه صنعت بیمه، بینشی را برای مرجع ناظر بر شرکت­های بیمه، مرجع استانداردگذار حسابداری و سازمان بورس و اوراق بهادار فراهم می­کند تا بتوانند با درنظر گرفتن چالش­های پیش رو، در مسیر تحقق هدف بکارگیری ابگم ۱۷ گام­های موثرتری بردارند.

کلیدواژه ها

استاندارد بین المللی گزارشگری مالی شماره۱۷, قرارداد بیمه, مدل اندازه گیری, رویکرد سازه بلوکی, رویکرد تخصیص حق بیمه, رویکرد حق الزحمه متغیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.