طراحی نرم افزار پیش بینی ارزش ارثی حیوانات با استفاده از اطلاعات کمی و مولکولی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ثریا رفیعی

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

مرادپاشا اسکندری نسب

دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

داریوش سلیمی

پژوهشکده فیزیولوژی و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان

طاهر هرکی نژاد

پژوهشکده فیزیولوژی و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان

روناک خرمتایی

پژوهشکده فیزیولوژی و بیوتکنولوژی دانشگاه زنجان

چکیده

در تحقیق حاضر اقدام به تولید نرم­افزار MAS شد. این نرم­افزار برای پیش­بینی ارزش ارثی از تلفیق اطلاعات کمی و مولکولی استفاده می­نماید. بعضی از ژن­هایی که یک صفت را کنترل می­کنند، می­توانند نسبت به بقیه دارای اثرات بزرگی باشند. این قبیل ژن­ها، ژن­های با اثر بزرگ نامیده می­شوند که در QTL هامکان­یابی می­شوند. دنبال کردن الگوی توارث این قبیل QTLها می­تواند برای کمک به انتخاب مورد استفاده قرار بگیرد. این موضوع مجالی برای افزایش برنامه­های پیشرفت ژنتیکی حیوانات اهلی به وسیله انتخاب به کمک نشانگرها (MAS) را فراهم می­سازد. کارایی انتخاب به کمک نشانگرها بر شاخصی متشکل از اطلاعات فنوتیپی و مولکولی پایه گذاری شده است. نرم افزار MAS براساس روش­های مدل مختلط (MMM) با زبان برنامه­نویسی C# تهیه شد. در این نرم افزار از مدل دام برای پیش­بینی ارزش ارثی به فرم ماتریسی استفاده شد. با تعیین پلی مورفیسم ناحیه پروموتور ژن DGAT۱، پس از استخراج DNA از نمونه­های خون، مراحل PCR روی نمونه های DNAانجام گرفت. فراوانی­های آللی و ژنوتیپی حیوانات مشخص شد. از نرم افزار MAS برای پیش بینی ارزش ارثی تعداد ۸۰ راس از بره­های نر گله اصلاح نژادی طرح ملی اصلاح نژاد گوسفند افشاری مزرعه آموزشی دانشگاه زنجان استفاده شد. جهت مقایسه نتایج پیش بینی ارزش ارثی با روش مذکور، از نرم افزار SAS استفاده شد. مقایسه نتایج پیش­بینی ارزش ارثی با نرم­افزار MAS و SAS، نشان­دهنده اثر ورود نشانگرهای مولکولی در انتخاب براساس تلفیق اطلاعات کمی و مولکولی است.

کلیدواژه ها

ارزش ارثی, جایگاه صفت کمی, گوسفند افشاری, نشانگر مولکولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.