برآورد روندهای فنوتیپی و ژنتیکی برای صفت طول دوره خشکی سه دوره اول شیردهی گاوهای هلشتاین ایران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-1-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نوید قوی حسین زاده

استادیار گروه علوم دامی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

مطالعه حاضر به منظور برآورد فراسنجه های ژنتیکی و همچنین روند فنوتیپی و ژنتیکی صفت طول دوره خشکی در سه شکم زایش اول ۱۶۲۱۶۵ گاو هلشتاین ایران طی سال های ۱۳۶۴ تا ۱۳۸۵ انجام شد. در این تحقیق از ۲۶۴۲۹۷ رکورد زایش در ۱۱۱۴ گله گاو هلشتاین با استفاده از مدل های خطی حیوانی تک صفته و دوصفته برای تجزیه ژنتیکی استفاده شد. روند ژنتیکی توسط تابعیت میانگین ارزش های اصلاحی به سال زایش محاسبه شد. میانگین طول دوره خشکی از ۳/۷۳ تا ۷/۸۲ روز متغیر بود و با افزایش شکم زایش افزایش نشان داد. برآوردهای وراثت پذیری طول دوره خشکی از ۰۲/۰ تا ۰۹/۰ تغییرات داشت و با افزایش شکم زایش افزایش یافت. برآوردهای همبستگی ژنتیکی بین طول دوره خشکی در شکم های زایش مختلف متوسط بوده و از ۲۴/۰ تا ۳۴/۰ برآورد شد. همچنین برآوردهای همبستگی های فنوتیپی بین طول دوره خشکی در شکم های زایش مختلف کم بوده و از ۰۷/۰ تا ۱۰/۰ متغیر بود. میانگین روند فنوتیپی سالانه بدست آمده از برازش تابعیت خطی میانگین سالانه طول دوره خشکی برای سه شکم زایش اول گاوهای هلشتاین ایران منفی بود (۰۱/۰> P). از سوی دیگر، روند ژنتیکی رو به کاهش و معنی داری برای طول دوره خشکی در طی شکم های زایش مختلف و در سال های مختلف مشاهده شد (۰۱/۰> P). برآوردهای پایین وراثت پذیری برای طول دوره خشکی بدست آمده در مطالعه حاضر می تواند به واریانس فنوتیپی بالای حاصل از تنوع محیطی زیاد نسبت داده شود. نتیجه گیری می شود که بیشتر تغییراتی که در طول دوره خشکی ایجاد می شود می تواند توسط بهبود عوامل غیرژنتیکی نظیر مدیریت و محیط تولید حاصل شود.

کلیدواژه ها

روند ژنتیکی, روند فنوتیپی, طول دوره خشکی, گاو هلشتاین, همبستگی ژنتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.