تعیین ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری سورگوم سیلو شده در دو مرحله از رشد با استفاده از روش کیسه های نایلونی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی محمد شعبان

دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مسلم باشتنی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

محمد حسن فتحی نسری

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

حسین نعیمی پور

مربی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

این آزمایش به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری سورگوم سیلو شده در دو مرحله از رشد انجام گرفت. علوفه سورگوم در دو مرحله از رشد (رویشی و گلدهی) برداشت شد. علوفه­ها چاپر شد و به مدت ۸۱ روز در سیلوهای آزمایشی سیلو شدند. ترکیب شیمیایی و خصوصیات تجزیه پذیری ماده خشک، پروتئین خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی برای سیلاژها تعیین شد. برای تعیین خصوصیات تجزیه پذیری از روش کیسه های نایلونی استفاده شد. نتایج نشان داد که مقدار پروتئین خام (۵۴/۸ به ۹۰/۶ درصد ماده خشک)، تانن کل (۴۸/۱ به ۱۸/۰ درصد ماده خشک)، کربوهیدرات های محلول در آب (۷۲/۱۹ به ۳۵/۱۱ گرم بر کیلوگرم) و کلسیم (۰۵۹/۰ به ۰۴۹/۰ درصد ماده خشک) سیلاژ سورگوم با پیشرفت مرحله رشد به طور معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰> P). مقدار دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی سلولز، چربی خام، خاکستر، تانن متراکم، سدیم، فسفر و پتاسیم تحت تاثیر مرحله رشد قرار نگرفت. با پیشرفت مرحله رشد میزان تجزیه پذیری ماده خشک، پروتئین خام و فیبر نامحلول در شوینده خنثی افزایش یافت که البته بین فراسنجه های تجزیه پذیری (بخش سریع تجزیه و کند تجزیه) در دو مرحله از رشد تفاوت معنی داری وجود نداشت. به طورکلی نتیجه گرفته شد که علوفه سورگوم برداشت شده در مرحله رویشی نسبت به مرحله گلدهی برای سیلو نمودن مناسب تر است.

کلیدواژه ها

پروتئین خام, سیلاژ سورگوم, فراسنجه های تجزیه پذیری, کیسه های نایلونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.