برآورد پارامترهای ژنتیکی صفات رشد و روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدمثلی در گله های عشایری گوسفند لری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تحقیقات تولیدات دامی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ARGU-2-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 293
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بیرانوند

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

جمال فیاضی

استادیار دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

محمد تقی بیگی نصیری

دانشیار دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

صادق اسدالهی

دانشجوی دکتری دانشکده علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

در این پژوهش مولفه های (کو) واریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات رشد شامل وزن تولد (BW)، وزن از شیرگیری (WW) و وزن شش ماهگی (۶MW) و همچنین پارامترها و روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدمثلی شامل مجموع وزن بره های از شیر گرفته شده به ازای هر میش مولد (TWLW) و تعداد بره های متولد شده در هر زایش به ازای هر میش مولد (NLBE) در گوسفند نژاد لری با استفاده از روش بیزی برآورد شد. اطلاعات مورد استفاده شامل ۷۳۶۳ رکورد وزن تولد، ۷۰۵۴ رکورد وزن از شیرگیری، ۶۷۶۵ رکورد وزن شش ماهگی، ۱۰۱۲ رکورد برای TWLW و ۱۰۴۸ رکورد برای NLBE بود که طی سال های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹ توسط سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان جمع آوری شده بود. وراثت پذیری مستقیم برآورد شده برای صفات BW، WW و ۶MW به ترتیب ۳۶/۰، ۱۱/۰ و ۰۵/۰ بود. روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدمثل به ترتیب از تابعیت میانگین ارزش های اصلاحی بر سال تولد و تابعیت میانگین عملکرد بر سال تولد محاسبه شد. وراثت پذیری، روند ژنتیکی و فنوتیپی برای صفت TWLW به ترتیب ۰۵/۰، ۱۶/۱±۴/۵ و ۴۵/۳۶±۲۵۵ گرم در سال بود. وراثت پذیری، روند ژنتیکی و فنوتیپی برای صفت NLBE به ترتیب ۰۹/۰، ۰۲/۰±۰۰۲/۰ و ۰۷/۰±۱۲۵/۰ برآورد شد. پیشرفت ژنتیکی صفات TWLW و NLBE در دوره مورد بررسی به ترتیب ۶۴/۳۱ گرم و ۰۰۸/۰ بره بود. با توجه به بالا بودن ضریب وراثت پذیری وزن تولد نسبت به سایر صفات مورد مطالعه، انتخاب بر اساس این صفت میزان پیشرفت ژنتیکی را افزایش خواهد داد. روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدمثل معنی دار نبوده و مقدار روند ژنتیکی این صفات ناچیز بود.

کلیدواژه ها

پارامترهای ژنتیکی, روند ژنتیکی و فنوتیپی, صفات رشد و تولیدمثل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.