تاثیر ماهیت قاعده منع ژنوسید در صدور دستور موقت: آموزه های دعوای گامبیا علیه میانمار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه حقوق بشر، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHM-17-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله عابدینی

استادیار پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی (سمت)، تهران، ایران.

بهمن بهری خیاوی

دانش آموخته دکترای حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی زنجان، زنجان، ایران.

چکیده

آیا دولت غیرزیان دیده از نقض، امکان استناد به مسئولیت دولت متخلف را دارد؟ این پرسشی است که سال ها پیش از تصویب نهایی طرح مسئولیت دولت ها در سال ۲۰۰۱م مورد بحث و بررسی قرار گرفته بود و درنهایت در صورت بندی ماده «۴۸» طرح مسئولیت متجلی شد. برهمین مبنا دولت گامبیا براساس نقض کنوانسیون پیش گیری و مجازات ژنوسید،[۱] مصوب ۱۹۴۸م دعوایی را علیه دولت میانمار به همراه درخواست صدور دستور موقت در ۱۱ نوامبر ۲۰۱۹م در دیوان بین المللی دادگستری اقامه نمود. دیوان نیز در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۲۱م قرار دستور موقت خود را صادر نمود. این تصمیم حاوی نکته های شایان توجهی است؛ ازجمله این که ماهیت حقوق مورد ادعا چه تاثیری در داشتن سمت در دعوا و آستانه احراز شروط لازم برای صدور دستور موقت دارد. در این نوشتار در پرتو رویه دیوان و آموزه های دکترین به بررسی این دو پی آمد مهم در پرتو تاثیر ماهیت حقوق مورد ادعا در دادرسی ها نزد دیوان به طورکلی و دستور موقت به طور خاص می پردازد. [۱]. Genocide.

کلیدواژه ها

دیوان بین المللی دادگستری, دولت غیرزیان دیده, کنوانسیون ژنوسید, دستور موقت, آستانه احراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.