اصول برنامه ریزی پسماندهای جامد شهری مبتنی بر مراحل پنجگانه با تاکید بر شهر آستارا (غرب استان گیلان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 12، شماره: 49
- کد COI اختصاصی: JR_JGQE-12-49_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 312
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران.
استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران.
استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران.
دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، رشت، ایران.
چکیده
پسماندهای شهری امروزه یکی از موضوعات مهم در حوزه مسائل شهری است و برنامه ریزی در این حوزه نیازمند فرهنگ سازی در سطح جامعه و استفاده از روش های نوین برای کاهش اثرات مخرب زیست محیطی است. با توجه به گسترش فعالیت های انسانی و تولید گونه های متنوع پسماند، محدوده برنامه ریزی پسماندهای شهری بسیار گسترده و متغییر است و موفقیت در این عرصه نیازمند پژوهش های علمی است. برنامه ریزی پسماندهای شهری نیازمند همکاری و مشارکت شهروندان و مسئولین زیربط است و عدم مسئولیت پذیری یکی از این دو خسارات جبران ناپذیر زیست محیطی را به دنبال دارد و پایداری شهری را با چالش های جدی مواجه می سازد. هدف از اصول برنامه ریزی پسماندهای شهری تامین سلامت و امنیت جامعه و همچنین حفظ محیط زیست شهری است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی ضمن تحلیل وضعیت موجود برنامه ریزی پسماند شهر آستارا با استفاده از مدل تحلیلی SWOT به بررسی نقاط ضعف و قوت و فرصت ها و تهدید های برنامه ریزی پسماند شهر با بهره گیری از روش میدانی پرداخته شده است؛ به این صورت که از ابزارهای مشاهده، پرسشنامه و مصاحبه با کارشناسان استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که برنامه ریزی پسماند در شهر آستارا از اصول علمی برخوردار نیست و در بخش های مختلف از مراحل پنجگانه آن ضعف های اساسی وجود دارد. بنابراین در این پژوهش ضمن شناسایی نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدهای برنامه ریزی پسماند در شهر آستارا پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت ارائه شده است.کلیدواژه ها
برنامه ریزی پسماند , پسماند جامد شهری , مراحل پنجگانه , شهر آستارا , , تحلیل SWOTاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.